Naslovnica Svijet Predsjednik Njemačke tvrdi da nije dobrodošao u Kijevu

Predsjednik Njemačke tvrdi da nije dobrodošao u Kijevu

19

Steinmeier je prošle sedmice priznao greške u politici prema Rusiji u svojoj ranijoj poziciji ministra vanjskih poslova

Njemački predsjednik tvrdi da je njegov poljski kolega predložio da zajednički otputuju u Ukrajinu s ostalim čelnicima u iskazivanju solidarnosti, ali je kazao da se to “očigledno ne želi u Kijevu”.

Današnji komentari predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera tokom posjete Poljskoj, uslijedili su nakon što su njemačke novine Bild citirale neidentifikovanog ukrajinskog diplomatu da on nije dobrodošao u Kijev u ovom trenu jer je imao bliske veze s Rusijom u prošlosti.

Steinmeier je izjavio da je poljski predsjednik Andrzej Duda predložio da oni otputuju u ukrajinsku prijestolnicu s predsjednicima Litvanije, Latvije i Estonije kako bi poslali “snažan signal zajedničke evropske solidanosti s Ukrajinom”. Kazao je da je bio spreman da učini to.

Steinmeier je prošle sedmice priznao greške u politici prema Rusiji u svojoj ranijoj poziciji ministra vanjskih poslova.

Steinmeier je dva puta služio kao ministar vanjskih poslova u asmninistraciji bivše kancelarke Angele Merkel, od kojih je posljednji mandat bio u periodu od 2013 do 2017. godine, i prije toga kao šef osoblja bivšeg kancelara Gerharda Schroedera. Tada je Njemačka insistirala na dijalogu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i gajila je bliske energetske veze s Rusijom, prenosi AP.

Autor: Fena

Nisvet Jusić
Prethodni članakRuski vojnici kao “arkanovci” 90-ih kradu sve što stignu: Kući šalju pakete teške stotine kilograma
Naredni članakMediji bruje o tome da Arapi kupuju Milan, aktuelni vlasnici šute