Naslovnica Svijet Predstavljen nacrt zakona: Ovako će u Austriji izgledati obavezna vakcinacija

Predstavljen nacrt zakona: Ovako će u Austriji izgledati obavezna vakcinacija

57

U Austriji će obaveza vakcinisanja važiti za sve građane starije od 18 godina, a izuzete od te mjere su trudnice i sve osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisane

Austrijska vlada predstavila je danas nacrt zakona kojim se u toj zemlji od februara uvodi obavezna vakcinacija.

Austrijski kancelar Karl Nehammer saopštio je da obavezna vakcinacija stupa na snagu počtekom februara, a da će prelazna faza, bez kazni, trajati do sredine marta, prenosi Tanjug.

Od 16. marta, kako je rečeno na konferenciji za štampu, biće kažnjavani oni koji se nisu vakcinisali.

U Austriji će obaveza vakcinisanja važiti za sve građane starije od 18 godina, a izuzete od te mjere su trudnice i sve osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisane.

Nacrt zakona predviđa kazne od 600 do 3.600 eura.

Nehamer je izrazio uvjerenje da će nacrt zakona biti usvojen u parlamentu, jer se radi o temi koja se tiče opšteg zdravlja.

“Mi nismo pojedinci koji žive odvojeni jedni od drugih već smo društvo”, podvukao je on.

Nehamer je rekao da se ne radi o borbi vakcinisanih i nevakcinisanih, niti o obliku diskriminacije, već o zaštiti građana.

Obaveza vakcinisanja se uvodi u tri faze.

Od početka februara do 14. marta sprovešće se prva, prelazna faza, tokom koje će sva domaćinstva biti putem pisma obaviještene o mjeri.

Tak potom, u drugoj fazi, status vakcinacije postaje, kako je istakao, predmet kontrole.

Ukoliko se neko zatekne a da nije vakcinisanin mora računati sa prijavom, a okvir za kaznu je od 600 eura (oko 1200 KM), u skraćenom postupku, do 3.600 eura (oko 7200 KM) u dužem postupku, ako lice podnese žalbu.

Vlada će, zatim, utvrditi termine kada će analizirati spisak vakcinisanih i ponovo uputiti zahtjev za vakcinaciju nevakcinisanim osobama.

Ukoliko zbog epidemiološke situacije to bude potrebno stupa na snagu treća faza, koja predviđa da vlada uredbom utvrđuje datum do kojeg svi moraju biti vakcinisani, te će se, na osnovu izvoda iz registra vakcinisanih, kažnjavati svi koji se nisu vakcinisali.

“Vakcina štiti, štiti nas i štiti i naše sugrađane”, podvukao je ministar zdravlja Wolfgang Mückstein.

Austrijski parlament, kako se očekuje, u četvrtak će usvojiti zakon kojim se uvodi obavezna vakcinacija.

Prethodno nacrt zakona će proći odbor za zdravstvo.

Za usvajanje zakona potrebna je jednostavna većina, kojom raspolaže vladajuća koalicije Narodne partije Austrije (OVP) i Zeleni, a podršku je najavila opoziciona Socijaldemokratska partija (SPO), kao i Neos.

Slobodarska partija Austrije (FPO) u potpunosti odbija ovaj zakon, i ta stranka je već u više navrata, posljednji put na protestima u subotu, jasno poručila da neće poštovati obaveznu vakcinaciju.

“Omikron soj će, najvjerovatnije, dovesti do visoke stope imunizacije, ali želimo obaveznom vakcinacijom da se pripremimo na buduće izazove”, naglasila je ministarka za ustavna pitanja Karoline Edtstadler.

Što se kazni tiče ona je ukazala da se u nacrtu zakona nalazi i maksimalan broj kazni.

“Građani koji se nisu vakcinisali moći će biti kažnjeni maksimalno četiri puta u godinu dana”, objasnila je ona.

Na pitanje o građanima vakcinisanim vakcinama koja nisu priznata od strane EU, kao što su sputnjik i kineski sinofarm, Mikštajn je rekao da je Austrija zemlja sa velikim brojem građana vakcinisanim tim vakcinama.

“Komisija GECKO koja se bavi epidemiološkim mjerama posvetila se toj temi, jer imamo puno vakcinisanih sputnjikom”, dodao je on.

Prethodni članakAfter nine years in Goražde, they do not believe in the irrigation system worth two million
Naredni članakU Australiji izmjereno 50,7 stepeni Celzijusa, izjednačen rekord iz 1962.