Naslovnica Bosna i Hercegovina Pregovori u Neumu završeni, nema konkretnog dogovora

Pregovori u Neumu završeni, nema konkretnog dogovora

44

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izrazio je optimističan stav, iako dogovor nije postignut

Završeni su pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva koji se od četvrtka vode u Neumu, no bez konkretnog dogovora.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izrazio je optimističan stav, iako dogovor nije postignut. Zbog toga je najavio mogući nastavak pregovora u Sarajevu.

“Svi su ulagali veliki, iskreni napor. Prijatno sam iznenađen odnosom predsjednika Naroda i pravde (NiP), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Narodnog evropskog saveza (NES), jer smo imali zajednički stav. Pregovori nisu završeni, vjerovatno ćemo ih nastaviti sami”, rekao je Izetbegović.

“Približeno, dosta dobro, na momente se činilo da ćemo završiti. Idemo dalje. Ostvaren je integritet procesa, ono što će stvar učiniti transparentnim i svi smo tu saglasni. Stranci su nam jako pomogli, mislim da imamo 80 stranica raznovrsnih amandmana koje ćemo usvojiti. Mislim da ćemo nastaviti iduće sedmice. Svjedok sam da su svi učinili izuzetan napor i da smo veoma blizu”, ocijenio je Izetbegović.

“Moram reći da su sve stranke – SDA, NiP, SBB, NES – bile jako jedinstvene u tome da ne dozvolimo da etnički princip jača prema državi BiH. Imali smo puno prijedloga, dijagnosticirali smo gdje se ne slažemo, uslovno rečeno ova probosanskohercegovačka ili probošnjačka delegacija bila je jako jedinstvena”, ocijenio je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

“Činjenica da se nismo dogovorili najbolje pokazuje da smo štitili multietničku BiH da omogućimo da hrvatski narod autentično bira svog predsjednika, ali ispunjavanje tog zahtjeva ne može ići na štetu multietničkog”, dodao je Radončić.

Prema njegovim riječima, “nema pobjednika pregovora – svi su poraženi”.

Prema mišljenju Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), u Neumu je napravljen “određeni iskorak”.

“Imamo dobar osnov, jer je ovo prvi put da smo na sto stavili konkretne inicijative i prijedloge”, rekao je Čović.

“Ovaj format je završen i pitanje je – kako dalje. Ostavlja nam se mogućnost da u narednim danima nastavimo razgovore i usaglasimo stavove. Moj optimizam je potrošen, ali činjenica je da sa ljudima koji su dosad progovarali i vodili ove procese, to nema smisla raditi, pa očekujem da neko od kolega organizira sastanak na kojem ćemo pokušati usaglasiti ove stavove”, doao je Čović.

Prethodni članakPreminuo slavni modni dizajner Thierry Mugler
Naredni članakAubameyang stiže u Barcu besplatno, Xavi će se morati “posuti pepelom”