Naslovnica Magazin Premijera domaćeg filma “Najsretniji čovjek na svijetu” u Sarajevu

Premijera domaćeg filma “Najsretniji čovjek na svijetu” u Sarajevu

1

Ova britka drama je svjetsku premijeru imala na Venecijanskom filmskom festivalu gdje je publika film ispratila dugim ovacijama, a nakon toga i na festivalu u Torontu

Premijera novog domaćeg filma, “Najsretniji čovjek na svijetu”, bit će održana u Sarajevu u četvrtak, 9. marta.

Uoči premijere, u četvrtak ujutro 9. marta, u kinu Meeting Point će biti održana projekcija za medije u 10 sati, nakon čega slijedi konferencija za medije.

Premijera filma će biti održana u četvrtak navečer: u 19 sati u CineStaru u Sarajevu, a u 20 sati u Cineplexxu Sarajevo.

Svečana projekcija u kinu Meeting Point bit će održana u petak, 10. marta u 20 sati, nakon čega slijedi razgovor s ekipom filma.

Ulaznice su u prodaji u kinima.

Publiku će na premijeri u kinima CineStar i Cineplexx pozdraviti ekipa filma.

“Najsretniji čovjek na svijetu” prati 40-godišnju Sarajku Asju koja jedne subote na majčin nagovor odlazi na speed dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom. Po riječima rediteljice, “Najsretniji čovjek na svijetu” je priča o nemogućim vezama, o ljubavi i apsurdu.

U filmu glume: Jelena Kordić Kuret (Asja), Adnan Omerović (Zoran), Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović.

Ova britka drama je svjetsku premijeru imala na Venecijanskom filmskom festivalu gdje je publika film ispratila dugim ovacijama, a nakon toga i na festivalu u Torontu.

Scenaristica Elma Tataragić i redateljica Teona Strugar Mitevska i na ovom filmu nastavljaju dugogodišnju saradnju, nakon filmova “Kada dan nije imao ime” i “Bog postoji, zove se Petrunija”.

„Najsretniji čovjek na svijetu” je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.

Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba.

“Najsretniji čovjek na svijetu” je bio ovogodišnji kandidat Sjeverne Makedonije za Oscara.

Distributer filma u kinima u Bosni i Hercegovini je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Film će od četvrtka biti u kinima širom Bosne i Hercegovine.

Autor: Fokus.ba

Prethodni članakBrani suprugu i Komšića: Izetbegović ne odustaje, ponovo apeluje da SDA pozovu u vlast