Naslovnica Magazin Preminuo čuveni glumac Radko Polič

Preminuo čuveni glumac Radko Polič

14

Navodi se kako je Sarajevo zauzimalo posebno mjesto u njegovom srcu, a bio je teški protivnik sukoba i zagovornik mira. Zbog političkih stavova Bate Živojinovića koji je slavio politiku Slobodana Miloševića, jednom se s njim i potukao na setu, navode mediji

Poznati slovenački glumac Radko Polič – Rac preminuo je danas u 81. godini, objavilo je Udruženje dramskih umjetnika Slovenije.

Rođen je 18. augusta 1942. godine u Črnomlju, a 1965. je diplomirao dramu i umjetnički govor na Akademiji za teatar, radio, film i televiziju (AGRFT) pri Univerzitetu u Ljubljani.

Poznat je po brojnim pozorišnim i filmskim ulogama. Ostvario je blizu 100 uloga u pozoršnim predstavama, te više od 50 filmskih rola.

Kako navode iz Udruženja dramskih umjetnika Slovenije, Polič je bio jedan od najcjenjenijih filmskih glumaca na području bivše Jugoslavije.

Dobitnik je dvije Sterijeve nagrade za glumu (1979. i 1982.), a sarajevski festival MESS okrunio je njegovu predstavu Zlatnim lovorovim vijencem (1987.). Dobitnik je Župančičeve nagrade (1991.) i nagrade za najbolju predstavu na Festivalu monodrame u Ptuju (2001.).

Navodi se kako je Sarajevo zauzimalo posebno mjesto u njegovom srcu, a bio je teški protivnik sukoba i zagovornik mira. Zbog političkih stavova Bate Živojinovića koji je slavio politiku Slobodana Miloševića, jednom se s njim i potukao na setu, navode mediji.

Najšira publika zna ga najviše po ulozi kapetana Ditricha iz Balkan Expressa.

Prethodni članakJoš jedan ruski zvaničnik poginuo u čudnoj nesreći, stradao dok je silazio niz stepenice
Naredni članakKasumović poručio: Kad preuzmemo vlast većina lijekova bit će marka