Naslovnica Magazin Preminuo nadbiskup Desmond Tutu, nobelovac i veteran borbe protiv apartheida

Preminuo nadbiskup Desmond Tutu, nobelovac i veteran borbe protiv apartheida

83

Tu informaciju objavio je u nedjelju južnoafrički predsjednik

Preminuo je južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir, a koji je bio jedan od ključnih aktera u okončanju aparthejda u Južnoj Africi, objavio je u nedjelju južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa. Imao je 90 godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Beskompromisni neprijatelj aparthejda, brutalnog režima ugnjetavanja u Južnoj Africi protiv crnačke većine, Tutu je neumorno radio na njegovom slomu.

Sveštenik otvorenog govora, koristio je svoju propovjedaonicu kao prvi crni biskup Johanesburga, a kasnije i nadbiskup Cape Towna, kao i česte javne demonstracije kako bi podstakao javno mnijenje protiv rasne nejednakosti, kako kod kuće, tako i na globalnom nivou.

Tutu je južnoafrički aktivist i penzionisani anglikanski nadbiskup koji je svjetsku slavu stekao tokom 1980-ih godina kao protivnik aparthejda. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1984. godine.

Nakon školovanja postao je anglikanski đakon. Otputovao je u London 1962. godine, gdje je usavršavao anglikansku teologiju.

Godine 1967., vraća se u Južnoafričku Republiku.

Bio je jedan od glavnih vođa i moralna vertikala otpora aparthejdu. Kritikovao je vlast, protivio se ksenofobiji i rasizmu, zalagao se za prava crnaca.

Bio je biskup Johannesburga od 1984. do 1986. godine. Postao je nadbiskup Cape Towna 1986. godine.

Od 1987. godine, predsjednik je Afričke konferencije crkava i jedan najutjecajnijih vjerskih vođa Afrike.

Godine 1984., Tutu je postao drugi Južnoafrikanac koji je dobio Nobelovu nagradu za mir, nakon što je Albert Lutuli dobio nagradu 1960. godine.

Osim Nobelove nagrade 1984. godine, dobio je Nagradu Albert Schweitzer za humanost 1986. godine, Gandhijevu nagradu za mir 2005. godine, Predsjedničko odličje slobode u 2009. godini te mnoge druge.

Prethodni članakOvo su svjetski događaji koji su obilježili 2021. godinu
Naredni članakU ribarskoj brodici krijumčarili heroin vrijedan milione, presrela ih američka mornarica