Naslovnica Svijet Presretnuta velika isporuka oružja, poznato kome je bilo namijenjeno

Presretnuta velika isporuka oružja, poznato kome je bilo namijenjeno

94

Zaplijenjeno je 1.400 pušaka i 226.000 komada municije, saopšteno je

Američka mornarica saopštila je da je zaplijenila ribarski brod koji je krijumčario veliku količinu oružja i municije iz Irana za Jemen.

Američki patrolni brodovi otkrili su oružje na brodu u ponedjeljak u sjevernom dijelu Arabijskog mora, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Marinci su na brodu otkrili 1.400 pušaka tipa kalašnjikov i 226.000 komada municije, a posadu su činila petorica jemenskih državljana.

U saopštenju, američka Peta flota optužila je Iran da šalje oružje preko rute koja se oduvijek koristila za “krijumčarenje oružja Husima u Jemenu”.

Not on our watch 🇺🇸 @US5thFleet seized approx. 1,400 AK-47 assault rifles & 226,600 rounds of ammunition from a stateless fishing vessel during a flag verification boarding in accordance with international law in North Arabian Sea, Dec. 20.

Details: https://t.co/KtWUbEQArL pic.twitter.com/9DjrPcFpnS

— U.S. Navy (@USNavy) December 22, 2021

“Direktna ili indirektna isporuka, prodaja ili transfer oružja Hutima krši rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i američke sankcije”, dodaje se.

Konfiskovano oružje američki patrolni brodovi prenijeli su na raketni razarač USS O'Kane, a zatim su potopili ribarski brod zbog “rizika” koji predstavlja po komercijalnu plovidbu.

Jemenska posada je upućena u Jemen.

Prethodni članakGrađani koji su bili u samoizolaciji, a imena im objavljena, dobiće po oko 600 maraka
Naredni članakNjemačka skinula Bosnu i Hercegovinu sa liste visokorizičnih zemalja