Naslovnica Bosna i Hercegovina Prihvatanje virusa: Evropa razmatra novu strategiju protiv COVID-19

Prihvatanje virusa: Evropa razmatra novu strategiju protiv COVID-19

98

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da je prerano razmišljati o bilo kakvoj trenutnoj promjeni

Kada je proglašena pandemija koronavirusa, Špancima je naređeno da ostanu kod kuće više od tri mjeseca.

Sedmicama im nije bilo dozvoljeno da izađu vani, čak ni na vježbanje. Djeci je zabranjen pristup igralištima, a ekonomija je praktično stala.

Ali zvaničnici su drakonskim mjerama pripisali zasluge za sprečavanje potpunog kolapsa zdravstvenog sistema. Životi su spašeni, tvrdili su.

Sada, skoro dvije godine kasnije, Španija se priprema da usvoji drugačiji priručnik o COVID-19. S jednom od najvećih stopa vakcinacije u Evropi i ekonomijom koja je najviše pogođena pandemijom, vlada postavlja temelje za tretiranje sljedećeg porasta zaraze ne kao hitan slučaj, već kao bolest koja će ostati ovdje. Slični koraci se razmatraju u susjednom Portugalu i Velikoj Britaniji.

Ideja je da se iz kriznog režima pređe na režim kontrole, približavajući se virusu na isti način na koji se zemlje suočavaju sa gripom ili boginjama. To znači prihvatanje da će doći do infekcija i pružanje dodatne skrbi za rizične osobe i pacijente s komplikacijama.

Španski premijer Pedro Sanchez želi da Evropska unija (EU) razmotri slične promjene sada kada je val omikron varijante pokazao da bolest postaje manje smrtonosna.

“Ono što govorimo je da ćemo u narednih nekoliko mjeseci i godina morati da razmišljamo, bez oklijevanja i prema onome što nam nauka kaže, kako upravljati pandemijom s različitim parametrima”, rekao je Sanchez.

Istakao je da se promjene ne bi trebale dogoditi prije nego što se završi val omikron varijante, ali zvaničnici sada moraju početi oblikovati svijet nakon pandemije:

“Radimo domaći zadatak, predviđajući scenarije.”

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da je prerano razmišljati o bilo kakvoj trenutnoj promjeni. Organizacija nema jasno definisane kriterije za proglašenje COVID-19 endemskom bolešću, ali su njeni stručnjaci ranije rekli da će se to dogoditi kada virus bude predvidljiviji i ne bude trajnih epidemija.

Govoreći na panelu Svjetskog ekonomskog foruma u ponedjeljak, dr. Anthony Fauci, glavni doktor zaraznih bolesti u SAD-u, rekao je da se COVID-19 ne može smatrati endemskim dok ne padne na “nivo da ne remeti društvo”.

Nešto više od 80 posto stanovništva Španije primilo je duplu dozu vakcine, a vlasti su fokusirane na jačanje imuniteta odraslih trećim dozama.

Imunitet stečen vakcinom, zajedno sa široko rasprostranjenom infekcijom, nudi priliku da se napori za prevenciju, testiranje i praćenje bolesti koncentrišu na umjereno do visoko rizične grupe, rekao je dr. Salvador Trenche, čelnik Španskog društva porodične i društvene medicine.

“COVID-19 mora se liječiti kao i ostale bolesti”, rekao je Trenche.

Istakao je da se javnost također mora pomiriti s idejom da će neki smrtni slučajevi od COVID-19 “biti neizbježni”.

“Ne možemo u šestom talasu da radimo ono što smo radili u prvom. Model treba da se promijeni ako želimo da postignemo drugačije rezultate”, rekao je Trenche.

Špansko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je prerano dijeliti nacrte koje su izradili njegovi stručnjaci i savjetnici, ali je agencija potvrdila da je jedan od prijedloga da se slijedi postojeći model “sentinel nadzora” koji se trenutno koristi u EU za praćenje gripa.

Za sada, rasprava o prelasku na endemski pristup ograničena je na bogate nacije koje mogu priuštiti da govore o najgorem dijelu pandemije u prošlom vremenu.

Mnoge zemlje koje su preplavljene rekordnim brojem slučajeva omikrona već odustaju od masovnog testiranja i skraćuju vrijeme karantina, posebno za radnike koji ne pokazuju ništa više od simptoma prehlade.

Od početka godine nastava u španskim školama prestaje samo ako dođe do većih epidemija, a ne sa prvim prijavljenim slučajem kao nekada.

U Portugalu, s jednom od najvećih svjetskih stopa vakcinacije, predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa izjavio je u novogodišnjem govoru da je zemlja “prešla u endemsku fazu”.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, nošenje maski na javnim mjestima i pasoši COVID-19 bit će ukinuti 26. januara, najavio je u srijedu premijer Boris Johnson rekavši da je najnoviji val “doživio vrhunac na nacionalnoj razini”.

Zahtjev da se zaraženi ljudi izoliraju punih pet dana ostaje na snazi, ali Johnson je rekao da će nastojati ukinuti to u narednim sedmicama ako podaci o virusu nastave da se poboljšavaju.

Za neke druge evropske vlade, ideja o normalizaciji COVID-19 je u suprotnosti s njihovim naporima da pojačaju vakcinaciju među grupama koje to odbijaju.

U Njemačkoj, gdje je manje od 73 posto stanovništva primilo dvije doze, a stopa zaraze gotovo svakodnevno obara nove rekorde, poređenja sa Španijom ili bilo kojom drugom zemljom se odbijaju.

“I dalje imamo previše nevakcinisanih, posebno među našim starijim građanima”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Ministarstva zdravstva Andreas Deffner.

Prethodni članakSamantha Power danas počinje posjetu Bosni i Hercegovini
Naredni članakProstire se na 1.200 kvadratnih metara: Ovo je prva plutajuća farma na svijetu