Naslovnica Bosna i Hercegovina Prije posjete Bosni i Hercegovini Power razgovarala sa Schmidtom

Prije posjete Bosni i Hercegovini Power razgovarala sa Schmidtom

61

Administratorica je potvrdila podršku Sjedinjenih Američkih Država visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti u primjeni svih neophodnih ovlasti

Uoči posjete Bosni i Hercegovini, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power razgovarala je s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom o trenutnoj političkoj krizi u zemlji.

Na sastanaku je razgovarano i o važnosti poduzimanja napora u cilju deeskalacije i pomirenja, kao i potrebi osnaživanja onih koji se bore protiv korupcije i rade na stvaranju ekonomskih prilika za mlade ljude.

Administratorica je potvrdila podršku Sjedinjenih Američkih Država visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti u primjeni svih neophodnih ovlasti, uključujući Bonske ovlasti, do potpune provedbe Agende 5+2 i sve dok BiH ne ispuni kriterije za funkcioniranje bez međunarodne supervizije.

Saglasili su se da prosperitetna budućnost BiH zavisi od političkih lidera i građana koji trebaju uložiti zajedničke napore kako bi proveli reforme neophodne za ostvarivanje demokratskih i ekonomskih težnji Bosne i Hercegovine.

Administratorica i visoki predstavnik dogovorili su se da nastave intenzivnu komunikaciju o pitanju trenutne političke situacije, te osiguravanja potpune provedbe Agende 5+2, saopćeno je iz USAID-a.

Prethodni članakŠta se do sada zna o novom soju: Ljekari izdali upozorenje u vezi omikrona
Naredni članakRagnick šefovima poručio da se riješe najskupljeg igrača u istoriji kluba