Naslovnica Bosna i Hercegovina Prije tačno 79 godina Tito i njegovi partizani tukli su se s...

Prije tačno 79 godina Tito i njegovi partizani tukli su se s fašistima i kvislinzima na Sutjesci

4
0

Položeni su vijenci i cvijeće brojnih delegacija antifašista te je održan prigodan umjetnički program

U Dolini heroja na Tjentištu u subotu 18. juna ove godine se okupilo više hiljada antifašista iz svih nekadašnjih jugoslovenskih republika, a sada samostalnih država, kako bi obilježili 79. godišnjicu od slavne bitke na Sutjesci.

Skup je organizovao Savez antifašista i boraca NOR-a u Bosni i Hercegovini.

Položeni su vijenci i cvijeće brojnih delegacija antifašista te je održan prigodan umjetnički program.

“Važno je istaći da je i ovdje, na Sutjesci, kako to već postaje praksa položen zajednički vijenac svih šest antifašističkih saveza država nastalih raspadom Jugoslavije. Položili su ga zajedno predsjednici saveza. Slijedom te prakse, kako je ranije dogovoreno, na ovakvim skupovima neće biti šest obraćanja nego će to činiti jedan predstavnik u ime svih. Ranije je dogovoreno da se u Dolini heroja obrati Sead Đulić, predsjednik SABNOR u BiH. Ova praksa naišla je na plebiscitarnu podršku prisutnih antifašista, ali i pokazala jedinstvo antifašističkog pokreta i poslala snažnu poruku građanima i političarima u svim državama regiona. U obraćanju nadahnutom Sead Đulić je upravo insistirao na jedinstvu antifašističkog pokreta i njegovoj okrenutosti budućnosti, crpeći snagu i nadahnuće iz jedinstva Titovih partizana i herojstva sa Sutjeske”, naveli su iz UABNOR-a Mostar.

Posebno oduševljenje svih prisutnih izazvalo je pozdravljanje dvojice partizana sa Sutjeske, Ive Karamatića i Petra Perišića, kurira legendarnog Save Kovačevića. Bilo je dirljivo vidjeti suze heroja Sutjeske.

U odličnom programu, koji je vodila Aida Krehić, učestvovali su hor RKUD “Proleter“ iz Sarajeva, Škola gitare “Galeb“ iz Jablanice i sjajni KIC POP hor iz Podgorice.

“Bio je to dan ponosa, dan nadahnuća, dan sjećanja, ali prije svega dan okrenut budućnosti”, poručili su iz UABNOR-a Mostar.

“Operacija Schwarz”

Bitka na Sutjesci, ili “Operacija Schwarz” (naziv koji su toj protupartizanskoj akciji nadjenuli njemački zapovjednici koji su je pokrenuli) od 15. svibnja do 16. lipnja 1943. bila je zajednički napad Sila osovine koji je za cilj imao uništenje jugoslavenskih partizanskih jedinica u blizini Sutjeske u jugoistočnoj Bosni. Makar su u uzastopnim bitkama na Neretvi i na Sutjesci snage glavnine NOVJ pretrpjele izrazito teške gubitke, one su ipak opstale te su se u kasnijem tijeku Drugog svjetskog rata obilježenom kapitulacijom Italije i postupnim potiskivanjem njemačkih snaga na svim frontovima, one uspjele obnoviti i naposljetku zagospodariti područjem Jugoslavije.

Prethodni članakGerard Pique nakon prekida sa Shakirom ima novu djevojku
Naredni članakU trgovačkom centru pronađeno beživotno tijelo muškarca, poznat i uzrok smrti?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime