Naslovnica Bosna i Hercegovina Privremena obustava naplate cestarine na dionici autoceste od Vlakova do Bradine

Privremena obustava naplate cestarine na dionici autoceste od Vlakova do Bradine

10

Dostavljena je i prezentirana informacija o potrebi zatvaranja magistralne ceste M-17 na dionici Tarčin – Bradina za sva motorna vozila koja su u tranzitnom prometu, zbog njene sanacije nakon izgradnje dionice autoceste Tarčin – Ivan

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada FBiH je JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar dala suglasnost za privremenu obustavu – suspenziju naplate cestarine na autocesti na dionici od Vlakova do Bradine u periodu od 23. 9. do 30. 10. 2022. godine.

Za realizaciju ove Odluke zadužene su Autoceste FBiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kako je obrazloženo, na sastanku održanom 19. 9. 2022. godine u Vladi FBiH, kojem su prisustvovali premijer FBiH, federalni ministar prometa i komunikacija, direktor JP Autoceste FBiH, izvršni direktor JP Ceste FBiH i predstavnik izvođača radova na dionici autoceste Tarčin – Ivan, dostavljena je i prezentirana informacija o potrebi zatvaranja magistralne ceste M-17 na dionici Tarčin – Bradina za sva motorna vozila koja su u tranzitnom prometu, zbog njene sanacije nakon izgradnje dionice autoceste Tarčin – Ivan, uz napomenu da je završena ova dionica autoceste do Bradine.

Kako se radi o izrazito prometnoj dionici magistralne ceste, a kontinuiran promet nije moguće osigurati preusmjeravanjem prometa na jednu traku, bila je neophodna privremena obustava prometa na ovom dijelu magistralne ceste, te privremeno preusmjeravanje tranzitnog prometa na novoizgrađenu dionicu autoceste Tarčin-lvan. Istovremeno, za lokalno stanovništvo bi bio osiguran promet na magistralnoj cesti.

Stoga je jedan od zaključaka sastanka bio da je, budući da ne postoji alternativno rješenje odvijanja prometa bez naplate cestarine, potrebno donijeti odluku o privremenoj obustavi – suspenziji naplate cestarine od Vlakova do Bradine.

Prethodni članakOdbačena apelacija Džaferovića, ostaje na snazi kontrola javnih nabavki u KS
Naredni članakTuzlanska Kantonalna uprava civilne zaštite nabavlja dva automobila za 146.000 maraka