Naslovnica Svijet Prizori s fronta u Donbasu: Napetost se osjeti, ali sukoba trenutno nema

Prizori s fronta u Donbasu: Napetost se osjeti, ali sukoba trenutno nema

82

Reporterska ekipa posjetila je ukrajinske vojnike na liniji razdvajanja u mjestu Stanytsia Luhanska

Tenzije između Rusije i Zapada u žiži su svjetske medijske i političke pažnja, a ukrajinska vojska u uvjetima ekstremne hladnoće obavlja redovne patrole i druge zadaće na frontu u Donbasu, javlja Anadolu Agency (AA).

Reporterska ekipa posjetila je ukrajinske vojnike na liniji razdvajanja u mjestu Stanytsia Luhanska.

Riječ je o mjestu na obali rijeke Seversky Donets koje je na liniji razdvajanja između ukrajinskih i proruskih separatističkih snaga u Donbasu.

Stanytsia Luhanska je od 2014. godine bila poprište žestokih sukoba, a nekada urbano naselje danas je prazno i u potpunosti devastirano.

Prije dva mjeseca proruski separatisti su granatirali selo koje je bilo najbliže liniji razdvajanja pa je i to naselje sada pusto i devastirano.

Tokom boravka AA reportera na frontu, nije bilo znakova oružanog sukoba, a ukrajinski vojnici izvršavali su svoje redovne patrole i druge zadaće.

Pokrenuto je niz inicijativa za diplomatsko rješenje rješavanje krize u Ukrajini, a pažnju privlači i sve veće vojno prisustvo na granici između Rusije i Ukrajine.

Kriza u Ukrajini počela je masovnim demonstracijama koje su u Kijevu održane 21. novembra 2013. godine, nakon što tadašnji predsjednik države Viktor Janukovich nije potpisao Sporazum o pridruživanju Europskoj uniji.

Demonstracije su bile sve masovnije, a Janukovich je u februaru 2014. godine pobjegao iz zemlje, dok su proruski separatisti proglasili takozvanu neovisnost u gradovima Donjeck i Luhansk u istočnoj regiji Donbasa.

Više od 13.000 ljudi izgubilo je život u sukobima koji su vođeni između separatista i ukrajinskih snaga.

Prethodni članakVlada KS donijela odluku da nabavi dodatne količine gasa
Naredni članakU 98. godini preminula istaknuta profesorica arhitekture Greta Ferušić