Naslovnica Svijet Prizori s fronta u Donbasu: Napetost se osjeti, ali sukoba trenutno nema

Prizori s fronta u Donbasu: Napetost se osjeti, ali sukoba trenutno nema

37
0

Reporterska ekipa posjetila je ukrajinske vojnike na liniji razdvajanja u mjestu Stanytsia Luhanska

Tenzije između Rusije i Zapada u žiži su svjetske medijske i političke pažnja, a ukrajinska vojska u uvjetima ekstremne hladnoće obavlja redovne patrole i druge zadaće na frontu u Donbasu, javlja Anadolu Agency (AA).

Reporterska ekipa posjetila je ukrajinske vojnike na liniji razdvajanja u mjestu Stanytsia Luhanska.

Riječ je o mjestu na obali rijeke Seversky Donets koje je na liniji razdvajanja između ukrajinskih i proruskih separatističkih snaga u Donbasu.

Stanytsia Luhanska je od 2014. godine bila poprište žestokih sukoba, a nekada urbano naselje danas je prazno i u potpunosti devastirano.

Prije dva mjeseca proruski separatisti su granatirali selo koje je bilo najbliže liniji razdvajanja pa je i to naselje sada pusto i devastirano.

Tokom boravka AA reportera na frontu, nije bilo znakova oružanog sukoba, a ukrajinski vojnici izvršavali su svoje redovne patrole i druge zadaće.

Pokrenuto je niz inicijativa za diplomatsko rješenje rješavanje krize u Ukrajini, a pažnju privlači i sve veće vojno prisustvo na granici između Rusije i Ukrajine.

Kriza u Ukrajini počela je masovnim demonstracijama koje su u Kijevu održane 21. novembra 2013. godine, nakon što tadašnji predsjednik države Viktor Janukovich nije potpisao Sporazum o pridruživanju Europskoj uniji.

Demonstracije su bile sve masovnije, a Janukovich je u februaru 2014. godine pobjegao iz zemlje, dok su proruski separatisti proglasili takozvanu neovisnost u gradovima Donjeck i Luhansk u istočnoj regiji Donbasa.

Više od 13.000 ljudi izgubilo je život u sukobima koji su vođeni između separatista i ukrajinskih snaga.

Prethodni članakVlada KS donijela odluku da nabavi dodatne količine gasa
Naredni članakU 98. godini preminula istaknuta profesorica arhitekture Greta Ferušić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime