Naslovnica Bosna i Hercegovina Prodavači strahuju od falsifikata: Evo kada se lažne novčanice najčešće upotrebljavaju

Prodavači strahuju od falsifikata: Evo kada se lažne novčanice najčešće upotrebljavaju

65

Kada je u pitanju krivotvoreni novac KM uopće, do sada se pokazalo da su krivotvorine vrlo lošeg kvaliteta i lako se mogu prepoznati provjerom zaštitnih obilježja

U našoj zemlji ponovo su u prometu lažne novčanice. Centralna banka BiH poziva građane na oprez. MUP Kantona Sarajevo dao je smjernice za djelovanje, a naša ekipa je provjerila da li su se građani susreli s ovim problemom u posljednje vrijeme.

Sve više falsificiranih novčanica pojavljuje se širom naše zemlje – i to 20, 50 i 100 maraka. Najčešće se upotrebljavaju vikendom i u poslijepodnevnim satima, a osobe koja ih koriste pretežno nisu s područja na kojem vrše prevaru.

Centralna banka BiH posebno naglašava da, bez obzira na natpise koji se nalaze na „filmskom“ novcu, njihovu veličinu, uočljivost, pa i opći izgled novca, izrada, pribavljanje i stavljanje ovakvog novca u optjecaj predstavljaju krivično djelo.

Kada je u pitanju krivotvoreni novac KM uopće, do sada se pokazalo da su krivotvorine vrlo lošeg kvaliteta i lako se mogu prepoznati provjerom zaštitnih obilježja.

Stoga je važno znati prepoznati ta obilježja.

Novčanica od 50 KM ispravna je ukoliko ima:

Vodeni znak s motivom skulptura sa svjetiljkama, koji je primjetan onda kada se novčanica drži prema svjetlu.

Zaštitnu nit, potpuno ugrađenu u papir, s tekstom iznosa novčanice

Prozirni registar

Mikrooptičku zaštitnu nit

Oznaku nominalne vrijednosti u donjem desnom uglu naličja novčanice – tiska se posebnom optički promjenjivom bojom, koja se mijenja zavisno od ugla posmatranja, od ljubičastocrvene u zelenkastosmeđu

Duboku štampu

Falsificirane novčanice najčešće su u upotrebi u maloprodajnim objektima i pijacama. I prodavači i kupci govre kako je bilo ovakvih stvari i prije.

„Sada ne smijem ni primati 50“, kaže jedan od njih.

Drugi dodaje kako je jednom od prodavača ‘podvaljena’ takva novčanica. Na pitanje je li prijavio to policiji – odgovara da nije, javlja Federalna.ba.

Oglasili su se i iz MUP-a Kantona Sarajevo. Kao i Centralna banka BiH, savjetuju građane da prije naplate provjere ispravnost novčanica. U slučaju zaprimanja veće količine novca od nepoznate osobe, potrebno je izvršiti provjeru u banci. Također, djelatnici se pozivaju da osiguraju objekte aparatom za provjeru ispravnosti. Ukoliko se prilikom provjere utvrdi da su novčanice sumnjive, potrebno je istovremeno obavijestiti policiju.

Prethodni članakBivši olimpijski prvak Szilveszter Csollany preminuo od koronavirusa
Naredni članakBIHAĆ: DANAS U POSJETI FRANCUSKA AMBASADORICA U BIH CHRISTINE TOUDIC