Naslovnica Bosna i Hercegovina Prolongiran potpis sporazuma između HDZ-a i Osmorke, upitan četvrti delegat SNSD-a u...

Prolongiran potpis sporazuma između HDZ-a i Osmorke, upitan četvrti delegat SNSD-a u Domu naroda BiH

7

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić obratio se medijima nakon sjednice

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović u srijedu je u Mostaru održao sastanak s predsjednikom NiP-a Elmedinom Konakovićem i predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem.

Okupljeni dužnosnici razgovarali su o formiranju vlasti nakon održavanja Općih izbora u oktobru 2022. godine i usuglasili sadržaj dokumenta naziva: “Smjernice, načela i ciljevi djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026.”, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Potpisivanje istoga zakazano je za utorak, 29. novembra, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine s početkom u 11 sati, dodaje se u saopćenju.

Podsjećamo, prvobitno se spominjao 25. novembar kao datum kada će biti potpisan sporazum, na Dan državnosti BiH, no izgleda da je ipak potpisivanje prolongirano.

Ubrzo nakon ove informacije objavljena je i vijest da je SDP BiH održao sjednicu Predsjedništva stranke.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić obratio se medijima nakon sjednice.

– Imali smo informaciju oko izbora u Domu naroda FBiH i o onome što se predstavlja kao mogući smak svijeta – kako će se SDP postaviti kada je u pitanju izboru delegata iz NSRS za Dom naroda. SDP nije ni za pedalj promijenio svoj stav. Niko ne treba imati četiri delegata i SDP to neće nikome omogućiti. SDP ima svoju listu i smatramo da je fer i pošteno da stojimo iza svog kandidata. Razumijemo i druge koji zagovaraju svog – rekao je Nikšić.

Najavio je da će u ponedjeljak imati sastanak s opozicijom iz RS.

– Da vidimo možemo li doći do nekog zajedničkog stava. Smatramo, pogotovo nakon radikalnih izjava, pljuvanja potpredsjednika SDP-a od strane opozicije, ne mogu očekivati da ih podržimo. Ako su spremni da razgovaraju, u ponedjeljak će doći ovdje u SDP – naveo je Nikšić.

Istakao je da je i do sada bilo nekih razgovora s opozicijom.

– Razgovarao sam s Mirkom Šarovićem, sa Branislavom Borenovićem, Mladenom Ivanićem, Nebojšom Vukanovićem. Sa svima njima. Prije nego su liste predate i Vojin i ja smo imali prijedlog da napravimo zajedničku listu. Na njoj bi bio prvi naš kandidat. Ako uđemo, da se naš povuče – rekao je Nikšić.

– Ni pod koju cijenu nećemo dozvoliti da Dodik ima četiri delegata u Domu naroda. Sutra ćemo pozvati lidere opozicije da u ponedjeljak održimo sastanak na ovu temu. Mi imamo svoj stav, opozicija ima svoj stav i sada ćemo nastaviti razgovore i u zvaničnoj formi, rekao je nakon sjednice Predsjedništva SDP-a Vojin Mijatović.

Dakle, potpisivanje sporazuma između stranaka okupljenih oko HDZ-a i Osmorke trebalo bi se desiti dan nakon što SDP održi razgovore s opozicijom iz Republike Srpske.

Ukoliko se postigne neki dogovor koji bi SNSD i stranke okupljenje oko njega ostavio bez “kontrolnog paketa” u državnom Domu naroda, to bi moglo značiti i da SNSD nije više nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na državnom nivou. Naravno, ne treba zaboraviti ni raniji dogovor Dragana Čovića i Milorada Dodika o zajedničkom djelovanju na državnom nivou!

Čović: Nestalo je povjerenje između SDA i HDZ-a

Dragan Čović, lider HDZ-a, danas je u intervjuu za Dnevni avaz pojasnio zašto je odlučio ići u formiranje vlasti s Osmorkom, a ne sa SDA, strankom koja je za HDZ do sada bila nezaobilazan faktor u formiranju vlasti.

– Naša je želja da napravimo jedno osvježenje. Ja sam čitavu kampanju koja je vođena u posljednjih sedam-osam mjeseci i formalno pred kampanju govorio kako ćemo unutar HDZ-a napraviti značajne promjene u smislu kadroviranja, odnosa. Svi oni koji su već dugo u politici, vrijeme je da se polako pripreme da rade neki drugi posao, a, kada to treba provesti, treba ti onda i druga strana. Kada smo razgovarali na nižim nivoima, a razgovarali smo sa svim političkim opcijama i unutar hrvatskog naroda kroz HNS, ali i s ostalima, ono što smo željeli, željeli smo da imamo legitimno predstavljanje i to je osnova svega, ja bih kazao, u odabiru – istakao je Čović, a potom dodao kako je HDZ sa SDA radio vrlo dugo i da je nestalo povjerenje.

– Vidjeli smo u posljednje vrijeme da je potpuno nestalo povjerenje između dva politička bloka i partnera koji su činili vlast u prošlom sazivu, i na nivou Vijeća ministara i na nivou Federacije. Sama činjenica da na nivou Federacije nismo uspjeli promijeniti vlast četiri godine dovoljno govori o tim našim odnosima, ili negledanju na isti način na politički život u BiH. Jedna posebna stvar je bila što se to počelo prenositi na poziciju dva naroda, što je potpuno nedopustivo. Ja sam stalno govorio da moramo napraviti taj odnos, graditi međusobno povjerenje – istakao je Čović.

Znaće se sve do 2. decembra?!

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i Vijeće naroda Republike Srpske sprovode se odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata Općih izbora 2022. godine.

Centralna izborna komisija BiH u saopćenju za javnost podsjeća nadležne organe vlasti da rok za provedbu navedenih posrednih izbora ističe 2. decembra 2022. godine.

Centralna izborna komisija BiH je, zaključno s današnjim danom, ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona.

Također, Centralnoj izbornoj komisiji BiH su dostavljene kandidatske liste iz Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Skupštine Kantona 10 i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te su u toku aktivnosti na kompletiranju dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominiranih kandidata iz ova tri kantona, kako bi CIK BiH mogao izvršiti neophodne provjere dostavljenih kandidatskih listi i nominiranih kandidata.

CIK BiH navodi da još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona i Unsko-sanskog kantona.

Narodna skupština Republike Srpske je Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Republike Srpske i trenutno se provode aktivnosti na potpisivanju izjava nominiranih kandidata, kako bi CIK BiH nakon toga mogao pristupiti proceduri provjera kandidatskih listi i nominiranih kandidata.

Centralna izborna komisija BiH je, na danas održanoj sjednici, pored ostalog ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Prethodni članakSuđenje Blekiću i ostalima: Braniteljica prije pitanja pokazivala dokumente svjedokinji
Naredni članakIspred Druge Gimnazije u Sarajevu nožem izbodena jedna osoba