Naslovnica Bosna i Hercegovina Prva blokada granice sa BiH zbog protesta protiv kompanije Rio Tinto

Prva blokada granice sa BiH zbog protesta protiv kompanije Rio Tinto

70

Ekološki aktivisti su poručili da će nastaviti s blokadama sve dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada ne stopiraju izgradnju rudnika litijuma

Aktivisti ekoloških organizacija i građani blokirali su danas na dva sata granični prelaz Trbušnica, kod Loznice, između Srbije i Bosne i Hercegovine, tražeći od srbijanske Vlade da stopira projekat eksploatacije litijuma “Jadar” i otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto, i da svi ugovori potpisani sa tom kompanijom budu predati na uvid javnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je prvobitno bilo planirano da se blokiraju put i raskrsnica nedaleko od graničnog prelaza, demonstranti su izašli neposredno pred granični punkt, doneli ograde i iznijeli transparente.

Ekološki aktivisti su poručili da će nastaviti s blokadama sve dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada ne ukinu Uredbu o prostornom planu posebne namjene u koji je upisan projekat eksploatacije litijuma u dolini Jadra.

Demonstranti su, i pored potpune blokade graničnog prelaza, ipak propuštali vozila u kojima su se nalazila mala djeca i bolesni, naglašavajući da im nije cilj da maltretiraju ljude.

Naglasili su da su “laž” izjave Vučića i srbijanske premijerke Ane Brnabić da je ispunjeno sve što su tražili građani nezadovoljni najavama otvaranja rudnika Rio Tinto, i da tu laž vlast uporno ponavlja.

Tokom blokade graničnog prelaza Trbušnica nije zabilježen nijedan incident, a granična policija nije reagovala.

Ovo je prvi put od kako su počele blokade i protesti protiv kompanije Rio Tinto u Srbiji da je blokiran neki granični prelaz.

Prethodni članakMinistrica Turković da pozove bh. konzule i ambasadore na odgovornost
Naredni članakObjavljen satelitski snimak snažne erupcije podvodnog vulkana koji je izazvao cunami