Naslovnica Bosna i Hercegovina Prva ročišta po tužbi Ukrajine protiv Rusije 7. i 8. marta

Prva ročišta po tužbi Ukrajine protiv Rusije 7. i 8. marta

42

Sud je upozorio Rusiju da se suzdrži od postupaka koji bi eliminisali dejstvo mogućih zabrana koje će biti objavljene

Međunarodni sud (ICJ) saopštio je da će 7. i 8. marta biti održana prva ročišta po tužbi Ukrajine protiv Rusije zbog kršenja Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju ICJ-a, pravosudnog organa Ujedinjenih nacija, objavljeni su datumi ročišta po tužbi Ukrajine protiv Rusije zbog kršenja Konvencije UN-a o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. godine. Istaknuto je da će se ročišta održati u hibridnom formatu, napominjući da će 7. marta biti saslušana ukrajinska, a 8. marta ruska strana.

Sud je upozorio Rusiju da se suzdrži od postupaka koji bi eliminisali dejstvo mogućih zabrana koje će biti objavljene.

Rusija je zatražila od Suda da izda hitnu “odluku o mjerama” kako bi se spriječila nenadoknadiva šteta i spriječilo kršenje prava.

Ukrajina je podnijela zahtjev Međunarodnom sudu pravde protiv Rusije 26. februara 2022. godine zbog kršenja Konvencije o genocidu.

Ukrajina se usprotivila tvrdnjama Rusije da je “u oblastima Donjecka i Luganska počinjen genocid” i tvrdila je da je Rusija, ustvari, ubijala Ukrajince s namjerom genocida.

U regijama Donjeck i Lugansk u Ukrajini, gdje je veliki dio stanovništva ruskog porijekla, separatisti su proglasili takozvane nezavisne “Narodne republike”, a Rusija je priznala te uprave.

Ruski lider Vladimir Putin izjavio je da je njihov cilj da “zaštite ljude koji su bili izloženi genocidu od strane Kijeva, te da demilitariziraju i denacificiraju Ukrajinu”.

Prethodni članakItalijanski mediji pišu da se Totti razvodi nakon 17 godina
Naredni članakHill: Putin sve više djeluje emocionalno, vjerovatno će upotrijebiti svo oružje koje ima