Naslovnica Svijet Putin je bijesan i frustriran: “Više nema dobrih opcija”

Putin je bijesan i frustriran: “Više nema dobrih opcija”

49

Amerika raspolaže “solidnim” podacima da je Putin frustriran i pokazuje neobične ispade bijesa prema ljudima u svom užem krugu zbog situacije s invazijom na Ukrajinu i globalnom osudom njegov poteza, rekli su jedan bivši i dva aktuelna dužnosnika upućeni u najnovije obavještajne podatke

Američke obavještajne agencije procjenjuju da je ruski predsjednik Vladimir Putin sve frustriraniji neuspjesima svoje vojske u Ukrajini, javlja NBC News. Kao jedinu preostalu opciju mogao bi vidjeti eskalaciju nasilja, upozoravaju bivši i aktuelni dužnosnici upućeni u procjene obavještajnih službi SAD-a.

Nakon što je Zapad uveo Rusiji ekonomske sankcije bez presedana, a Putinova vojska se muči s prodorom u Ukrajinu, ruski predsjednik počeo je bjesniti na svoje podređene unatoč činjenici da je i dalje izoliran od ostatka Kremlja, djelomično i zbog zabrinutosti oko covida, rekli su izvori NBC-ja.

“Očito je zatečen ukrajinskim otporom”

“Radi se o nekom tko je očito zatečen snagom ukrajinskog otpora. Izolirao se i ne provodi puno vremena u Kremlju”, rekao je senator Mark Warner, predsjednik kongresnog odbora za obavještajne službe.

“Brinem se jer je stjeran u kut, a nema očitog izlaza”, dodao je Warner.

Zapadne obavještajne službe trenutno imaju dobar uvid u Putinova postupanja te pažljivo prate sve što radi kako bi uvidjele eventualna odstupanja u ponašanju, reklo je za NBC više aktualnih i bivših dužnosnika. Četiri američka dužnosnika rekla su da nema informacija koje govore da je Putin mentalno nestabilan, ali su rekli da je u više navrata pokazivao drugačija ponašanja nego u historiji.

“Putin inače ne pokazuje emocije, više nije onaj hladnokrvni diktator”

Amerika raspolaže “solidnim” podacima da je Putin frustriran i pokazuje neobične ispade bijesa prema ljudima u svom užem krugu zbog situacije s invazijom na Ukrajinu i globalnom osudom njegov poteza, rekli su jedan bivši i dva aktuelna dužnosnika upućeni u najnovije obavještajne podatke.

“To je neobično jer Putin inače ne pokazuje emocije. Više nije onaj hladnokrvni diktator kakav je bio 2008.”, rekao je bivši direktor CIA-e John Brennan.

“Najviše zabrinjava njegova izolacija”

Jedan zapadni diplomat rekao je da se Putin čini sve izoliraniji i sve lošije informiran. “Naša glavna briga su informacije koje dobiva i koliko je izoliran. Izolacija je najviše zabrinjavajuća. Ne vjerujemo da ima realne informacije o onom što se događa”, rekao je.

“Stari Putin je bio hladnokrvni i proračunati ubica. Novi Putin je još opasniji”, napisao je senator Marco Rubio na Twitteru.

Warner, koji baš kao i Rubio, prima specijalne izvještaje od CIA-e, rekao je kako je zabrinut zbog golemog hakerskog napada na Ukrajinu koji Rusi još uvijek nisu mogli izvesti ili nisu bili sposobni izvesti.

“OPASNOST. Putinova legitimacija izgrađena je na imidžu jakog lidera koji je vratio Rusiju u poziciju super moći nakon katastrofa 90-ih. Sad mu je ekonomija upropaštena, vojsku mu ponižavaju i jedini alati koji su mu ostali na raspolaganju kako bi povratio balans moći sa Zapadom su hakerski napadi i nuklearno oružje”, napisao je Rubio na Twitteru.

“Putin se nikad nije suočio s nečim ovakvim”

Brennan kaže da dijeli te zabrinutosti. Sudeći prema objavi obavještajnih informacija koje su predvidjele Putinove poteze prije invazije, Brennan je rekao da vjeruje kako američke i ostale obavještajne službe imaju dobar uvid u način na koji Putin donosi odluke.

“Ovo je tako loše proračunat Putinov potez. Nikad se nije suočio s nečim ovakvim. Siguran sam da bjesni na svoje savjetnike, ministre i ostale. Dobio je teške udarce na bojišnici, ali i na finansijskoj fronti i sad više nema dobrih opcija”, rekao je Brennan.

Analitičar think-tanka CNA Michael Kofman napisao je kako je ruska vojska “prvenstveno artiljerijska vojska i zasad je iskoristila tek djelić vatrene moći koju posjeduje”.

“Nažalost, očekujem da ono najgore tek pred nama. Ovaj rat bi mogao postati puno, puno gori”, napisao je Kofman na Twitteru.

Prethodni članakU novom napadu ruskog agresora ubijeno osam civila, među njima i dvoje djece
Naredni članakAko zakon bude danas usvojen, evo gdje će u FBiH sve biti zabranjeno pušenje