Naslovnica Svijet Putin smijenio važnog generala zbog katastrofalnog poraza: “Poslao vojnike u sigurnu smrt”

Putin smijenio važnog generala zbog katastrofalnog poraza: “Poslao vojnike u sigurnu smrt”

3

U februaru je Muradov pokrenuo napad na Vuhledar. Prema izvještajima, ruska vojska je izgubila dvije elitne brigade marinaca, od kojih je jedna vjerovatno 155. mornarička pješačka brigada. Prema Oryxu, web stranici koja prati vojne gubitke u ratu, ruska vojska je tokom napada na Vuhledar ukupno izgubila 36 tenkova

Ruski zapovjednik smatran odgovornim za neuspješni napad na Vuhledar, ukrajinski grad u istočnoj Donjeckoj regiji, nedavno je smijenjen s dužnosti te su ga ruski nezavisni medijski izvori nazvali “luđakom”.

Moscow Times, nezavisni medij sa sjedištem u Amsterdamu, koji je trenutno zabranjen u Rusiji, izvijestio je da su mu vojni izvori javili o suspenziji 50-godišnjeg general-pukovnika Rustama Muradova, koji je pokrenuo nedavni napad na istoku Ukrajine, prenosi Index.hr. “Muradov je suspendovan jer je bio luđak koji je poslao vojnike u sigurnu smrt”, rekao je jedan od izvora. “Mnogi su se žalili na njega”, dodao je.

Muradov je bivši zapovjednik ruskih snaga u Siriji koji je kasnije služio u Nagorno-Karabahu, spornom području koje je u središtu teritorijalnog sukoba između Armenije i Azerbajdžana. Prema izvještajima, služio je kao zapovjednik u Ukrajini od 5. oktobra 2022., vodeći Istočni vojni okrug Rusije (IVO).

Epski poraz

U februaru je Muradov pokrenuo napad na Vuhledar. Prema izvještajima, ruska vojska je izgubila dvije elitne brigade marinaca, od kojih je jedna vjerovatno 155. mornarička pješačka brigada. Prema Oryxu, web stranici koja prati vojne gubitke u ratu, ruska vojska je tokom napada na Vuhledar ukupno izgubila 36 tenkova.

Dva anonimna izvora koja su razgovarala s The Moscow Timesom nisu bili jedini koji su kritizirali Muradova. Krajnje desni nacionalist i bivši časnik Federalne službe sigurnosti Igor Girkin nazvao je one koji su vodili neuspjeli napad na Vuhledar “potpunim kretenima”.

Britansko ministarstvo odbrane nedavno je procijenilo da je 500 ruskih vojnika dnevno ginulo tokom neuspjelog napada na grad u istočnoj Ukrajini u februaru. Ministarstvo je saopćilo da Moskva trenutno provodi “namjernu informacijsku operaciju” kako bi obnovila ugled svojih elitnih jedinica uništenih tijekom neuspjele ofanzive, posebno 155. brigade mornaričkog pješaštva.

Ruska vojska ne samo da mijenja svoje vodstvo, već aktivno traži širenje. Prema britanskom ministarstvu odbrane, Vladimir Putin će regrutirati dodatnih 400.000 vojnika. No malo je vjerovatno da će to biti “pravi dobrovoljci”, iako će ih Kremlj vjerovatno pokušati predstaviti takvima kako bi izbjegao proteste kod kuće.

Prethodni članakNešić osudio pokušaj paljenja kafića porodice Berberović: “Udar na opstanak BiH”
Naredni članakFrancuska ministrica na udaru kritika nakon što se slikala za Playboy