Naslovnica Bosna i Hercegovina Putinova propagandistica na rubu suza: Ovo je totalni kolaps, nisam htjela ni...

Putinova propagandistica na rubu suza: Ovo je totalni kolaps, nisam htjela ni doći ovdje

10

“Svjedočili smo kukavičluku, svojevoljnom napuštanju položaja bez ikakve koordinacije s vrhovnim zapovjedništvom”, pričala je Simonjan

Tuga, panika i očaj. U te tri riječi može se sažeti atmosfera u studiju centralne emisije ‘Večer s Vladimirom Solovjevom‘ na ruskoj državnoj televiziji. Glavnu riječ u emisiji je imala urednica RT-a Margarita Simonjan koja je zbog teškog ruskog poraza kod Limana pozvala na odgovornost generale i sami vojni vrh, piše Jutarnji list.

– U petak je bio prekrasan dan u Rusiji, a u subotu mi je bio toliko loše da nisam ni htjela doći u emisiju! – rekla je Simonjan koja je ponudila i recept za dizanje morala.

– Brutalne kazne za one koji su se oglušili o zapovjedi i napustili svoje položaje. Svjedočili smo kukavičluku, svojevoljnom napuštanju položaja bez ikakve koordinacije s vrhovnim zapovjedništvom, totalnom kolapsu linije zapovijedanja… Slično se dogodilo 1941. godine i svi znamo kako su završili general Pavlov i njegovi zamjenici.

Nije to spomenula, ali Pavlov i društvo tada su bili likvidirani.

– Užasno smo zabrinuti i frustrirani. Nisam ni htjela doći u emisiju iz jednostavnog razloga – ovim riječima pomažem neprijatelju. Šta mogu poručiti, šta tačno mogu reći?

Simonjan se usput pohvalila da su njene kritike o djelomičnoj mobilizaciji urodile plodom, ali poslije toga je pokušala objasniti kakav zadatak ima ruska vojska na istoku Ukrajine.

– Pazite, pričamo o teritoriji koja je triput veća od Belgije. Teritorija koja je puna stranih boraca i oružja sa Zapada. Ako to u vojnom vrhu ne razumiju, možda je vrijeme za promjene.

Simonjan je u februaru predviđala da će rat biti gotovo za nekoliko dana, ali sada je očito promijenila mišljenje.

– Niko ne zna kako i kada će ovo završiti. Samo je jedna stvar jasna – iz ovoga nema povratka.

Prethodni članakZelenski potpisao dekret, prva tačka je direktna poruka Vladimiru Putinu
Naredni članakSnimak ruskog nuklearnog voza izazvao paniku, vojni ekspert: Imam tri teorije