Naslovnica Svijet Putinu opet fali vojske! Podržao je prijedlog Šojgua, a to znači još...

Putinu opet fali vojske! Podržao je prijedlog Šojgua, a to znači još 350.000

19

Šojgu tvrdi da je u Ukrajini poginulo 5.937 ruskih vojnika

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je podržao plan za povećanje broja pripadnika oružanih snaga za više od 30 posto.

Na konferenciji najvišeg ruskog vojnog rukovodstva na kraju godine, ministar odbrane Sergej Šojgu predložio je povećanje broja pripadnika oružanih snaga na 1,5 miliona sa sadašnjih 1,15 miliona.

– To je bilo potrebno kako bi se garantiralo rješavanje problema vezanih za vojnu sigurnost Rusije – poručio je Šojgu Putinu.

Dodao je da 695.000 pripadnika oružanih snaga treba da budu profesionalni vojnici po ugovoru – za razliku od vojnika koji služe obavezni vojni rok.

Putin je ovog ljeta potpisao dekret kojim se naređuje da se broj vojnika poveća za 137.000 od 1. januara 2023. kako bi dostigao nivo od 1,15 miliona, a također je angažovao više od 300.000 rezervista u kontroverznoj mobilizaciji za podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Američki i zapadni vojni analitičari tvrde da su desetci hiljada ruskih vojnika poginuli u deset mjeseci otkako je Moskva napala Ukrajinu – posljednji put kada je zvaničan broj javno objavljen.

Šojgu tvrdi da je u Ukrajini poginulo 5.937 ruskih vojnika.

Predložio je podizanje starosne granice za obaveznu vojnu službu za Ruse od 21 do 30 godina.

Prema sadašnjem sistemu, Rusi od 18 do 27 godina mogu biti pozvani na obaveznu vojnu službu – iako su Šojgu i Putin u više navrata govorili da se regruti ne šalju da se bore u Ukrajini.

Govoreći na kraju konferencije, Putin je rekao da je saglasan sa Šojguovim prijedlozima, prenosi Reuters. Podsjećamo, Rusija je osim dekreta od ovog ljeta, Putin je u međuvremenu mobilirizaro 300.000 vojnika. A, sada će se tome dodati još 350.000.

Prethodni članakVanredna sjednica Skupštine USK-a sazvana na zahtjev trećine zastupnika
Naredni članakPredstavnički dom PSBiH 28. decembra o imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću VMBiH