Naslovnica Bosna i Hercegovina Razorna eksplozija u Gani: Uništen dio grada, desetine mrtvih i povrijeđenih

Razorna eksplozija u Gani: Uništen dio grada, desetine mrtvih i povrijeđenih

63

Prema prvim saznanjima udes u kome su učestvovali kamion koji je prevozio eksplozivni materijal za rudarsku kompaniju, motocikl i treće vozilo, dogodio se blizu električnog transformatora što je dovelo do eksplozije

Najmanje 17 osoba poginulo je a 59 je povrijeđeno u zapadnoj Gani u udesu kamiona koji je prevozio eksplozivne supstance za rudnik, saopštila je danas vlada, dodajući da je eksplozija izazvana udesom razorila cijeli dio jednog grada.

Nesreća se dogodila oko podne jučer u mjestu Apiate nedaleko od Bogosa, rudarskog mjesta na zapadu, oko 300 kilometara zapadno od Akre, glavnog grada te zapadnoafričke zemlje bogate u rudnim resursima.

W/R: Scores feared dead in gas explosion at Bogoso#3NewsGH pic.twitter.com/Dcu04gI247

— #TV3GH (@tv3_ghana) January 20, 2022

Prema prvim saznanjima udes u kome su učestvovali kamion koji je prevozio eksplozivni materijal za rudarsku kompaniju, motocikl i treće vozilo, dogodio se blizu električnog transformatora što je dovelo do eksplozije, rekao je ministar informisanja Kojo Opong Nkrumah u saopštenju objavljenom noćas.

On je rekao da je u 17 sati jučer potvrđeno 17 mrtvih i 59 povrijeđenih. Od 59 povrijeđenih njih 42 su zbrinuti u zdravstvenim centrima, a neke od tih osoba su u kritičnom stanju, rekao je ministar.

𝗔𝗘𝗥𝗜𝗔𝗟 𝗙𝗢𝗢𝗧𝗔𝗚𝗘Watch the extent of damage caused by the huge explosion in Apiate near Bogoso in Ghana's Western Region – 500-1000 residents.@gyaigyimii @ameyaw112 #FactSpace #RespectBogosoDead

𝘋𝘳𝘰𝘯𝘦 𝘴𝘩𝘰𝘵 𝘤𝘳𝘦𝘥𝘪𝘵: 𝘒𝘸𝘢𝘴𝘪 𝘈𝘮𝘢𝘯𝘬𝘸𝘢𝘩 𝘎𝘺𝘦𝘣𝘪 pic.twitter.com/a16vjXuILA

— GhanaFact (@ghana_fact) January 21, 2022

Sve bolnice u okruženju mobilisane su da zbrinu povrijeđene osobe, a aktiviran je i plan evakuacije za prevoz osoba u kritičnom stanju u bolnice u glavnom gradu Akri, navela je vlada.

Da bi se izbjegla druga eksplozija zajednički tim policijskih i vojnih stručnjaka za eksplozije poslat je na mjesto nesreće da ispita situaciju i uvede bezbjednosne mjere, dodato je u saopštenju.

Prethodni članakMedvedev u četvrtfinalu Australian Opena
Naredni članakAmerički i ruski diplomati sastaju se u Ženevi, razgovarat će o Ukrajini