Naslovnica Unsko-sanski kanton RTV USK: NAGRADA ‘EMIN HUSKIĆ’ PREDATA U RUKE NOVINARU AL JAZEERE MIDHATU...

RTV USK: NAGRADA ‘EMIN HUSKIĆ’ PREDATA U RUKE NOVINARU AL JAZEERE MIDHATU DEDIĆU

98

– Dobitnik ovogodišnje novinarske nagrade „Emin Huskić“ je kolega Midhat Dedić, dugogodišnji medijski radnik iz Sanskog Mosta. Novinarski tekst „Posljednje pismo bosanskog patriote Ibrahima Keranovića“ objavljeno na web portalu Al Jazzera Balkana, ustvari predstavlja dio historije Bosne i Hercegovine, te stradanja s početka devedesetih godina u Sanskom Mostu. Ovaj tekst žiri je ocijenio najboljim za ovu godinu. Nagrada je Dediću uručena danas u prostorijama naše RTV kuće…
Dio je ovo poruke koju je dobio kolega novinar Midhat Dedić kada je ljetos na portalu Al Jazzere objavljen njegov tekst „Posljednje pismo bosanskog patriote Ibrahima Keranovića“. Poruku mu je poslao sin Ibrahima Keranovića Enis, koji nikada nije upoznao svog oca. Mido je napisao priču temeljenu na posljednjem pismu sanskog borca Ibrahima Keranovića, čiji posmrtni ostaci nikada nisu nađeni.
Nevjerovatno, ali pismo je preživjelo sve strahote i dočekalo da bude svjedokom teških trenutaka jednog mladog borca, ali i svjedokom strahota kojima su ispisane historijske stranice o stradanjima bosanskohercegovačkih građana u posljednjem ratu. Na dijelove pisma Ibrahima Keranovića Mido je naišao iščitavajući istraživanja profesora doktora Muje Begića u djelu „Genocid u Sanskom Mostu“.

Izvor: RTV USK

Prethodni članakBIHAĆ: EKONOMSKI FAKULTET DANAS PROMOVIRAO 72 DIPLOMANTA I MAGISTRA
Naredni članakDžanan Musa najbolji košarkaš španske Endesa lige u decembru