Naslovnica Svijet “Rusi bježe u panici”: Ovo je novo lice ruske agresije, uvodi staljinističku...

“Rusi bježe u panici”: Ovo je novo lice ruske agresije, uvodi staljinističku metodu

5

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini

Ukrajina je nastavila konsolidirati kontrolu nad novooslobođenom regijom Harkiv, kaže britansko Ministarstvo odbrane u svom posljednjem brifingu.

Ažuriranje, objavljeno na Twitteru, kaže da su neke ruske snage pobjegle od napredovanja ukrajinskih trupa “u očitoj panici”, ostavljajući za sobom ključnu opremu.

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

U nastavku prenosimo dijelove.

Finansijer Wagner Grupe Jevgenij Prigožin etabliran je kao lice ruske “specijalne vojne operacije” u Ukrajini. Prigožin je 14. septembra održao govor o regrutovanju, objavivši da ruski zatvorenici sudjeluju u ratu od 1. jula, kada su odigrali ključnu ulogu u zauzimanju termoelektrane Vuhlehirska.

Jevgenij Prigožin

Ruski vojni bloger primijetio je da Prigožin uvodi “staljinističku” metodu koja omogućuje Kremlju da izbjegne naređivanje opće mobilizacije koja bi mogla izazvati socijalne napetosti u ruskom društvu.

Vojni blokeri stalno hvale Prigožinov uspjeh u Ukrajini, a neki su čak rekli da bi on trebao zamijeniti ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, kojeg vojni blogeri i stručnjaci iz Kremlja krive za ruski poraz oko Harkivske oblasti.

NEW: #Wagner Group financier Yevgeny #Prigozhin is being established as the face of the #Russian “special military operation” in #Ukraine.

Read the latest: https://t.co/T1TDscUNcR pic.twitter.com/FzkEPSwjub

— ISW (@TheStudyofWar) September 15, 2022

Ruski vojni dopisnik i vojni bloger Maksim Fomin (alias Vladlen Tatarski) tvrdi da je razgovarao s Prigožinom o situaciji na ukrajinsko-ruskoj granici nakon povlačenja ruskih snaga u tom području.

Sastanak Prigožin-Fomin, ako se dogodio, mogao bi značiti da Kremlj pokušava odgovoriti na višemjesečne pritužbe vojnih blogera da rusko ministarstvo odbrane nije slušalo njihove kritike koje naglašavaju neučinkovitost ruskog višeg zapovjedništva.

Prigožin je Putinov čovjek od povjerenja, a njegov odnos s vojnim blogerima mogao bi pomoći da se zadrži podrška vojnih blogera za ratne napore Kremlja. ISW je prethodno procijenio da je Kremlj promijenio svoj informacijski pristup kako bi odgovorio na zahtjeve ruskih vojnih blogera i nacionalista, sugerirajući da Putin nastoji ponovno pridobiti kritičnu zajednicu vojnih blogera otuđenu ruskim neuspjesima, prenosi Index.

 

Nisvet Jusić
Prethodni članakNovinari u BiH suočeni s brojnim pritiscima: Zbog nepovjerenja u institucije, prijetnje rijetko prijavljuju
Naredni članakNicolas Cage i Riko Shibata dobili prvo zajedničko dijete