Naslovnica Svijet Rusi priznali: “Moskva” je potonula!

Rusi priznali: “Moskva” je potonula!

28

Također, tvrde da nije bilo žrtava, te da je cijela posada Moskve evakuisana

Rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo je da je raketna krstarica “Moskva”, vodeći brod ruske Crnomorske flote, za koju su Ukrajinci sinoć objavili da su je pogodila s dva projektila “Neptun” – potonula!

“Moskva je potonula dok je bila tegljena u oluji”, prenosi ruska režimska agencija TASS.

No, Rusi odbijaju potvrditi da je “Moskva” potonula usljed oštećenja izazvanih ukrajinskim raketama.

“Ranije je na raketnoj krstarici “Moskva” nakon požara koji se dogodio 13. aprila, detonirala municija. Prema podacima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, brod je ozbiljno oštećen. Cijela posada je evakuirana. Razlozi incidenta se utvrđuju. Predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o situaciji s brodom”, rekao je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

“Tokom tegljenja do odredišne ​​luke, zbog oštećenja trupa zadobivenih tokom požara od detonacije streljiva, brod je izgubio stabilnost. U uslovima olujnog mora, brod je potonuo”, tvrdi rusko Ministarstvo odbrane.

Također, tvrde da nije bilo žrtava, te da je cijela posada Moskve evakuisana.

Moskva je ruska gardijska raketna krstarica, vodeći brod projekta 1164 Atlant. Prema podacima koje je objavio magazin “Forbes” ruska gardijska raketna krstarica vrijedila je 750 miliona dolara.

Ukrajinski mediji pišu kako je ovo prvi ruski gubitak vodećeg broda još od rusko-japanskog rata 1904-1905.

“Ruski brodovi koji su bili u blizini krstarice Moskva u sjevernom Crnom moru, pomaknuli su se na jug, na otprilike 80 nautičkih milja od obale”, izjavio je danas visoki dužnosnik američkog Pentagona.

“Ne znamo sve… Vjerujemo da je došlo do značajne eksplozije na ovoj krstarici, Moskvi… Vjerujemo da je ta eksplozija izazvala značajan požar, koji je od jutros još uvijek bjesnio na brodu brod”, kazao je danas John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

Nisvet Jusić
Prethodni članakZelenski: Izdržali smo 50 dana ruske invazije, iako su nam okupatori davali najviše pet
Naredni članakUkrajinski parlament proglasio Rusiju terorističkom državom