Naslovnica Svijet Rusi se lako odrekli svog bliskog saradnika koji je zarobljen u Ukrajini

Rusi se lako odrekli svog bliskog saradnika koji je zarobljen u Ukrajini

25

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima 13. aprila da “Medvedčuk nije ruski državljanin” i da nema nikakve veze sa, kako je nazvao, “specijalnom vojnom operacijom”

Kremlj je odbio ponudu Kijeva da razmijeni uhapšenog proruskog ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka za ukrajinske vojnike koje su zarobile ruske trupe tokom ničim izazvane invazije Moskve na Ukrajinu, piše Radio Slobodna Evropa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kasno 12. aprila da je Medvedčuk uhapšen dok je pokušavao da pobjegne iz Ukrajine u vojnoj uniformi. Zelenski, koji je na društvenim mrežama objavio fotografiju Medvedčuka sa rukama vezanim lisicama, predložio je da se Medvedčuk razmijeni za ratne zarobljenike.

U obraćanju rano 13. aprila, on je rekao da je važno da sigurnosne i vojne snage razmotre takvu mogućnost.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima 13. aprila da “Medvedčuk nije ruski državljanin” i da nema nikakve veze sa, kako je nazvao, “specijalnom vojnom operacijom”.

Uhićeni proruski političar Viktor Medvedčuk planirao je pobjeći iz Ukrajine u odcijepljenu regiju Pridnjestrovlje, saopćila je ukrajinska obavještajna služba SBU.

Medvedčuk je bliski saveznik Vladimira Putina, a uhapšen je jučer nakon specijalne operacije ukrajinskih snaga.

Šef agencije SBU rekao je da se Medvedčuk planirao sastati s ruskim agentima FSB-a u Pridnjestrovlju prije nego što ode u Moskvu. Umjesto toga, zarobljen je u Kijevskoj regiji na putu do granice.

Pridnjestrovlje je nepriznata odcijepljena moldavska regija koja je trenutno pod ruskom okupacijom.

Nisvet Jusić
Prethodni članakUhapšen napadač koji je u newyorškoj podzemnoj upucao i ranio najmanje 20 ljudi
Naredni članakPogodila ih jedna od najgorih oluja u historiji, u poplavama stradalo više od 250 ljudi