Naslovnica Sport Rusija i Bjelorusija izbačene sa Paraolimpijskih igara u Pekingu

Rusija i Bjelorusija izbačene sa Paraolimpijskih igara u Pekingu

41

U posljednjih 12 sati, ogroman broj članova bio je u kontaktu s nama. Rekli su nam da će, ako ne preispitamo svoju odluku, to vjerovatno imati ozbiljne posljedice, izjavio je predsjednik IPC-a

Rusija i Bjelorusija su izbačene sa Paraolimpijskih igara u Pekingu zbog napada Rusije na Ukrajinu, odlučio je u četvrtak Međunarodni paraolimpijski komitet (IPC), prenosi Anadolu Agency (AA).

Odluka je uslijedima manje od 24 sata nakon što je IPC u srijedu objavio da će dozvoliti ruskim i bjeloruskim sportistima da se takmiče pod neutralnom paraolimpijskom zastavom.

IPC je kritikovan zbog te odluke koja je nazvana “izdajom” i šalje pogrešnu poruku ruskom rukovodstvu. Nakon toga je odlučeno da se ruskim i bjeloruskim sportistima u potpunosti zabrani učešće na igrama kako se ne bi narušila reputacija takmičenja.

“U posljednjih 12 sati, ogroman broj članova bio je u kontaktu s nama. Rekli su nam da će, ako ne preispitamo svoju odluku, to vjerovatno imati ozbiljne posljedice”, izjavio je predsjednik IPC-a Andrew Parsons.

Parsons je takođe rekao da su “sportisti žrtve poteza njihovih vlada”.

Na Paraolimpijskim igrama u Pekingu trebalo je nastupiti 71 takmičar iz Rusije, dok tačan broj sportista iz Bjelorusije nije poznat.

Zimske paraolimpijske igre u Pekingu počinju u petak i trajat će do 13. marta.

Prethodni članakNovi britanski izvještaj: Rusi su ušli u Herson, ali su u velikom problemu
Naredni članakNovinar na šest jezika izvještavao o Ukrajini