Naslovnica Svijet Rusija napravila “veliku stratešku grešku”, još dvije zemlje pristupaju NATO-u!?

Rusija napravila “veliku stratešku grešku”, još dvije zemlje pristupaju NATO-u!?

40

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u nedjelju je izjavio za britanski Telegraph da Alijansa radi na planovima o stalnoj vojnoj prisutnosti na svojim istočnim granicama, a u kontekstu suočavanja s eventualnom ruskom agresijom

Rusija je napravila “ogromnu stratešku grešku” jer dvije zemlje koje su do sada bile vojno neutralne, Finska i Švedska, spremne su da se pridruže NATO-u već na ljeto, objavio je The Times u ponedjeljak, pozivajući se na izjave zvaničnika SAD-a.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država rekli su da je članstvo u NATO-u za obje nordijske zemlje “tema razgovora i više sesija” tokom sastanka ministara vanjskih poslova Alijanse, održanog prošle sedmice, kojem su prisustvovale Švedska i Finska, prenosi Reuters.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u nedjelju je izjavio za britanski Telegraph da Alijansa radi na planovima o stalnoj vojnoj prisutnosti na svojim istočnim granicama, a u kontekstu suočavanja s eventualnom ruskom agresijom.

NATO je “usred temeljne transformacije” koja će imati “dugoročne posljedice” po postupke ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je Stoltenberg.

“Svjedočimo novoj stvarnosti, ‘novom normalnom’ za evropsku sigurnost. Stoga smo zatražili od naših vojnih komandanata da pruže opcije za ono što nazivamo resetiranjem, to jeste dugoročnom prilagodbom NATO-a”, rekao je Stoltenberg, apostrofirajući da bi vojne trupe u istočnoevropskim zemljama članicama trebale postati “punopravno sredstvo odvraćanja”.

Autor: N1

Nisvet Jusić
Prethodni članakŽeljo objavio finansijski izvještaj, u 2021. trošili duplo više od prihoda
Naredni članakAP o Vučićevoj “tajnoj operaciji”: Poznato šta je šest kineskih aviona dopremilo u Beograd