Naslovnica Svijet Rusija prijeti “rebalansiranjem situacije” ako Švedska i Finska uđu u NATO

Rusija prijeti “rebalansiranjem situacije” ako Švedska i Finska uđu u NATO

26

U februaru je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, upozorila na “vojne i političke posljedice” u slučaju da Švedska i Finska uđu u NATO

Rusija je upozorila Švedsku i Finsku da njihov potencijalni ulazak u NATO, kojem su obje zemlje sve bliže od početka ruske invazije na Ukrajinu, ne bi doprinio stabilnosti Evrope.

Glasnogovornik Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da “NATO ostaje savez usmjeren prema konfrontaciji”, javlja BBC News.

U isto vrijeme su američki odbrambeni dužnosnici poručili da je ruska invazija na Ukrajinu “ogromna strateška greška” koja će vrlo vjerovatno rezultirati povećanjem članstva NATO saveza.

Američki dužnosnici očekuju da bi više skandinavskih zemalja moglo zatražiti ulazak u NATO, možda čak u junu ove godine.

Vjeruje se da Washington podupire takav potez, zbog kojeg bi NATO narastao na 32 zemlje članice. Dužnosnici američkog State Departmenta prošle su sedmice rekli da su započeli razgovori između lidera NATO-a i šefova diplomatije Helsinkija i Stockholma.

Prije pokretanja invazije na Ukrajinu Rusija je tražila da NATO pristane na zaustavljanje bilo kakvog daljnjeg širenja. No, rat je doveo do slanja još više NATO-ovih vojnika na istočne granice tog saveza te drastičnog porasta podrške članstvu u NATO-u u Švedskoj i Finskoj.

Finska granica s Rusijom duga je čak 1340 kilometara te je razumljivo da je ruska invazija na Ukrajinu glasno odjeknula u toj zemlji.

No, Moskva je jasno poručila da se protivi bilo kakvom potencijalnom širenju NATO-a. Peskov je tako rekao da “NATO nije savez koji osigurava mir i stabilnost, a daljnje širenje ne bi donijelo dodatnu sigurnost evropskom kontinentu”.

Peskov je prošle sedmice poručio da će Rusija morati “rebalansirati situaciju” vlastitim mjerama u slučaju da Švedska i Finska uđu u NATO.

U februaru je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, upozorila na “vojne i političke posljedice” u slučaju da Švedska i Finska uđu u NATO.

Uprkos ruskim prijetnjama, obje zemlje povećale su potrošnju na odbranu te sugerisale da žele ući u NATO. Čelnici finske vojske danas su u Helsinkiju objavili da planiraju potrošiti dodatni novac na kupovinu dronova za vojne potrebe.

Švedski dužnosnici su prošlog mjeseca poručili da će povećati vojni budžet za još 317 miliona eura ove godine.

Nisvet Jusić
Prethodni članakPOLAGANJE CVIJEĆA NA SPOMEN OBILJEŽJA POVODOM DANA ARMIJE R BIH
Naredni članakŠest golova u revanšu Liverpoola i Benfice, nijedan u okršaju Atletica i Cityja