Naslovnica Svijet Ruski mediji objavili snimku Basurina, no ne može se utvrditi odakle govori

Ruski mediji objavili snimku Basurina, no ne može se utvrditi odakle govori

37

Tvrdi da je poginuo komandant 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine Vladimir Baranjuk

Narodna milicija takozvane “donjecke narodne republike” tvrdi da je poginuo komandant 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine Vladimir Baranjuk, prenosi TASS.

Tu vijest je saopštio niko drugi do Eduard Basurin, za kojeg su ukrajinske obavještajne službe tvrdila da su ga pripadnici ruskog FSB-a odveli na prije nekoliko dana na nepoznatu adresu.

Basurin zaista govori u videu koji su objavili ruski mediji, ali se ne može vidjeti u kakvoj je prostoriji, s obzirom da je njegova figura “izrezana” i umontirana na snimku koja ide u pozadini. Dok čita spomenutu vijest, Basurin stoji mirno i skoro da ne pomjera glavu, bez ikakve emocije na licu.

“U noći s 11. na 12. aprila grupa vojnika 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine pokušala se probiti se iz blokiranog postrojenja Iljič”, tvrdi Basurin u svom obraćanju koje je očito bez prisustva novinara.

Dodao je da su proboj spriječile specijalne snage takozvanog “dpr-a”. Kaže da je među mrtvima na mjestu sukoba pronađeno je Baranjukovo tijelo, njegovo oružje i lične stvari. No, na snimci se ne vidi ni tijelo komandanta ukrajinskih marinaca ni lične stvari za koje Basurin tvrdi da su pronađene.

Ukrajinci o Basurinu: Vjerovatno ga je koštao dug jezik (VIDEO)

Pogledajte kako je Basurin izgledao u svom posljednjem TV pojavljivanju, kada je govorio o tome da bi Ukrajinske snage u opkoljenom Mariupolju trebalo napasti hemijskim oružjem, nakon čega su objavljene vijesti da je uhapšen.

Earlier today, “DPR” mil spokesman Basurin on air of the First🇷🇺TV channel said that 🇷🇺 should encircle #Mariupol last-remaining defenders in Azovstal plant & attack them with chemical weapons: “We should ask the chemical warfare department to smoke the moles out of their holes.” pic.twitter.com/UXyPgfGRYx

— Ukraine Reporter (@StateOfUkraine) April 11, 2022

Ukrajinska strana još uvijek se nije oglasila na ove navode. Podsjećamo, Ukrajinci su saopštili da se 36. brigada marinaca uspjela spojiti s bataljonom Azov koji je stacioniran u čeličani Azovstal.

Nisvet Jusić
Prethodni članakVelež na Tušnju savladao Tuzlu i plasirao se u finale Kupa BiH
Naredni članakKadirov se opet oglasio, izgleda nije mu jasno šta Ukrajinci misle