Naslovnica Bosna i Hercegovina Ruski pokolj civila u oslobođenom Hersonu, Zelenski objavio uznemirujuće snimke

Ruski pokolj civila u oslobođenom Hersonu, Zelenski objavio uznemirujuće snimke

26

O napadima se danas oglasio i Kirilo Timošenko, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji ih je opisao kao “činove terorista”

Ruske snage na Badnjak su žestoko napale centar grada Hersona na jugu Ukrajine, koji je nedavno oslobođen. U napadu je ubijeno najmanje osmero civila, a 58 ih je ozlijeđeno. Među ranjenima je i šestogodišnja djevojčica. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je uznemirujuće fotografije posljedica napada, prenosi Index.hr.

“Društvene mreže će te fotografije najvjerovatnije označiti kao ‘osjetljiv sadržaj’. Ali to nije osjetljiv sadržaj – to je stvarni život Ukrajine i Ukrajinaca”, napisao je Zelenski uz fotografije.

“Dan uoči Božića Rusi su napali centar grada. Napali su tržnicu, trgovački centar, stambene zgrade, upravne zgrade – mjesta gdje ima najviše ljudi”, rekao je regionalni guverner.

Jaroslav Januševič, guverner Hersonske oblasti, objavio je da je djevojčica teško ozlijeđena u ruskom napadu te prebačena u bolnicu s više povreda od šrapnela. Njeno stanje je ozbiljno, objavio je. Ruske snage napale su oslobođene dijelove Hersonske oblasti 74 puta artiljerijom, višecijevnim bacačima raketa, minobacačima i tenkovima, naveo je.

Zelenski: Ubijaju zbog zastrašivanja, ali i zadovoljstva

O napadima se danas oglasio i Kirilo Timošenko, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji ih je opisao kao “činove terorista”. Nedugo zatim na svom Telegram kanalu se oglasio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski: “Ovdje se ne radi o vojnim metama. Ovdje se radi o ubijanju zbog zastrašivanja, ali i zadovoljstva.”

Ruska osveta zbog oslobođenja Hersona

Podsjetimo, ukrajinske snage nedavno su oslobodile zapadni dio Hersonske oblasti. Oslobođen je cijeli dio te regije smješten zapadno od rijeke Dnjipro, što uključuje i grad Herson, koji je pod ruskom okupacijom bio gotovo devet mjeseci. Oslobođenje grada Hersona bilo je posebno značajno jer se radilo o jedinom glavnom gradu neke ukrajinske regije koji je bio pod okupacijom ruskih snaga.

Od povlačenja na istočnu obalu rijeke Dnjipro, ruske snage neumorno granatiraju oslobođene dijelove Hersonske oblasti te ubijaju civile i uništavaju elektroenergetsku infrastrukturu.

Prethodni članakDragan Čavić podnio neopozivu ostavku, izabran v.d. predsjednika NDP-a
Naredni članakBiden: NATO i EU nikad nisu bili ujedinjeniji, jasno je šta Putin i Rusija rade