Naslovnica Svijet Ruski vojnici kao “arkanovci” 90-ih kradu sve što stignu: Kući šalju pakete...

Ruski vojnici kao “arkanovci” 90-ih kradu sve što stignu: Kući šalju pakete teške stotine kilograma

27

Riječ je o pojavi koja je dobro poznata i građanima BiH i Hrvatske – naime, početkom 90-ih su pripadnici paravojnih jedinica notornog Željka Ražnatovića Arkana su tokom svojih krvavih pohoda na istoku Hrvatske i širom BiH također opljačkali gotovo sve što su mogli

Nakon što su mjesec dana bili pod ruskom okupacijom, u ukrajinsko selo Novi Bikiv počeli su se vraćati mještani. Jedna od njih je i Natalia Samson, koja je ušavši u svoju kuću otkrila da su joj ruski vojnici ukrali parfeme, nakit, nešto vina, skuter, pa čak i zbirku starih novčića.

Slična pljačka dogodila se i u seoskoj školi, gdje ova Ukrajinka radi kao zamjenica ravnatelja – agresori su i ondje uzeli većinu računala, projektora i drugu elektroničku opremu. A ono što nisu mogli ponijeti sa sobom, namjerno su uništili – tako su u uredu ravnatelja u plazma ekran televizora zabili škare, piše The Guardian.

– Ljudi su ih vidjeli, sve su utovarivali u kamione, sve čega su se mogli dočepati – rekla je Natalia. U glavnoj ulici u selu opljačkano je desetak kuća, kao i svi dućani. Njezine komšije  prijavili su kako su tijekom okupacije ostali bez perilica rublja, hrane, prijenosnih računara, nekima su Rusi ukrali čak i sofe.

Sve učestaliji izvještaji o pljački izazvala su bijes među Ukrajincima, ali i Rusima koji se protive ratu.

Russian Soldiers in the Mykolaiv Region, Break Down the door of a Store and begin to Loot the Store, taking Food, Alcohol and other Items from the Shelves before leaving. pic.twitter.com/rmdA5h5GxG

— OSINTdefender (@sentdefender) March 10, 2022

– Oni koji ovako ratuju nisu regularna vojska, već obična rulja. Čak se i u sovjetskoj i nacističkoj vojsci borilo protiv pljačke koliko god je to bilo moguće, iako ne uvijek uspješno. A u ruskoj vojsci… Pljačka je očito dodatni oblik motivacije za vojnike – rekao je Vladimir Pastuhov, liberalni ruski politolog i kolumnist Nove Gazete.

Riječ je o pojavi koja je dobro poznata i građanima BiH i Hrvatske – naime, početkom 90-ih su pripadnici paravojnih jedinica notornog Željka Ražnatovića Arkana su tokom svojih krvavih pohoda na istoku Hrvatske i širom BiH također opljačkali gotovo sve što su mogli, a sam je Arkan navodno veliki novca “digao” i na prodaji drvne građe iz Slavonije.

Borodyanka: Russian soldiers loot. pic.twitter.com/GliDoQtzF5

— John Sweeney (@johnsweeneyroar) April 8, 2022

U jednom stanu u Irpinu, gradu blizu Kijeva koji su još prošloga mjeseca djelomično kontrolirale ruske snage, jedna porodica vratila se kući i otkrila kako ondje žive ruski vojnici. Po stanu su, kažu, bili razbacani opušci, boce alkohola i omoti od hrane, zahod je bio zaštopan fekalijama, a porodične fotografije poderane.

– Uzeli su nam svu odjeću, doslovce sve, muške i ženske kapute, čizme, košulje, jakne, čak i moje haljine te rublje – rekla je žena koja je htjela ostati anonimna.

Prema pisanju Hajuna, bjeloruskog istraživačkog medijskog projekta, više od 128 paketa, skoro 3.000 kilograma tereta, poslano je u ruski grad Rubcovsk. Roba je ondje stigla iz bjeloruskog pograničnog grada Mazira, a sve je zabilježeno kamerama 2. aprila.

Russian marauders-soldiers visiting a post office in Belarus to send items looted in Ukraine to Russia.

Mostly mobile phones and jewelry. pic.twitter.com/vQfpZt0oa2

— UkraineWorld (@ukraine_world) April 2, 2022

Podaci o spomenutim paketima prikupljeni su tokom trosatnog videonadzora na kojemu se vidi kako ruski vojnici zamataju odjeću, televizore, alate, opremu za pecanje, automobilske akumulatore i druge potrepštine za kućanstvo. Zatim je sve poslano u Sibir i ruske gradove blizu Tihog okeana.

Bjeloruski Hajun objavio je podatke o 16 vojnika koji su u Rusiju 2. aprila poslali pakete iz ureda CDEK-a, ruske firme za ekspresnu dostavu koja djeluje diljem bivšeg Sovjetskog Saveza. Hajun je također identificirao Evgenija Kovalenka kao vojnika koji je toga dana poslao najviše tereta, čak 17 paketa ukupne težine 440 kilograma, uključujući alat, zvučnike, stol i šator.

Destroyed Russian truck loaded with… Washing Machines! Russian looting has reached a new level. There are reports that there is a whole market in Naroulia city of Belarus, where Russian soldiers are selling loot from Ukraine: cars, motorcycles, appliances, jewelry, makeup, toys pic.twitter.com/KZbltWnxPG

— Military-Today.com (@com_military) April 3, 2022

Ruska sociologinja Aleksandra Arhipova kaže kako vojnici u Ukrajini nisu pljačkali samo zbog vlastita siromaštva.

– Mnogi ruski vojnici smatraju kako je ovaj rat apsolutno beskoristan i besmislen. To je apsurdan rat i oni idu u Ukrajinu s velikim rizikom da budu ubijeni pa misle: ‘Uzet ću ovo računalo jer ga moje dijete treba kod kuće’. To besmislenu situaciju čini manje apsurdnom i više praktičnom – izjavila je.

No pljačka nije jedini problem u Ukrajini. Mnogim ljudima vojnici su išarali kuće i tvrtke proruskim grafitima. U gradu Trostianetsu okupatori su razmazali fekalije po zidovima već opljačkane mjesne trgovine, a mnoge kuće demonstrativno su demolirane.

Ukrainian soldier shows the loot stashed by Russian soldiers on their military vehicles: frying pans, shower gel, electric drill, and more.Obviously in addition to the jewelry and clothes seen on many other pictures. The invaders totally emptied out Ukrainian stores & homes. https://t.co/yg1g9E9iF5 pic.twitter.com/qbLXvXcJp1

— Mild admiral yatakalam juriraptor regina (we/us) (@yatakalam) April 3, 2022

U selu Stari Bikiv obitelj Andruša i dalje je zabrinuta jer ne znaju gdje se nalazi njihova kći Viktorija, koju su 26. marta oteli ruski vojnici. Sumnjičili su je da je ukrajinskim vlastima dala koordinate njihovih položaja. Jedan dan provela je u pritvoru, nakon čega je nestala i od tad joj se, kaže porodica, gubi svaki trag.

Russian soldiers were in a hurry, threw away their weapons, helmets, body armor and loot. Their backpacks are filled with spirits. These soldiers probably looted a Ukrainian liquor store before they fled back to Russia. pic.twitter.com/oKWZ3AxxvC

— WorldOnAlert (@worldonalert) April 2, 2022

– Sve su opljačkali dok su nam pretresali kuću. Vojnici su nam uzeli elektroniku, laptop, mobitele i gotovinu. Nismo bogati. Imali smo oko 3000 dolara i oko 1600 funti, ali za mene je to bio velik novac. Njime smo htjeli napraviti neke popravke na kući – rekao je Viktorijin otac Mikola Andruša.

Ukrajinski obavještajci tvrde kako su otkrili da ruski vojnici telefonom razgovaraju sa svojim suprugama i pitaju ih što treba ukrasti dok su na “zadatku”, prenosi Jutarnji.hr.

Nisvet Jusić
Prethodni članakVlasti Srbije: Izmijeniti udžbenike u kojima se negira hrvatski i bosanski jezik
Naredni članakPredsjednik Njemačke tvrdi da nije dobrodošao u Kijevu