Naslovnica Svijet Ruski vojnici koji su kopali rovove u “Crvenoj šumi” imaju još najviše...

Ruski vojnici koji su kopali rovove u “Crvenoj šumi” imaju još najviše godinu života

74

Ruske snage, podsjetimo, osvojile su nuklearku Černobil u prvim danima rata te su se iz tog područja povukle 31. marta u sklopu velikog povlačenja snaga sjeverno od Kijeva

Ukrajinski ministar energetike Herman Galušenko rekao je kako ruski vojnici koji su kopali rovove kod nuklearne elektrane u Černobilu, koju su ruske snage zauzele početkom rata, “imaju još najviše godinu dana života”.

– Neznanje ruskih vojnika je izvan skale kao i dozimetri kojima smo provjeravali radijacijsku pozadinu na tom mjestu. Rukama su kopali tlo kontaminirano zračenjem, skupljali radioaktivni pijesak u vreće za utvrde, udisali ovu prašinu. Nakon mjesec dana takve izloženosti imaju najviše godinu dana života. Tačnije, ne život, nego spora smrt od bolesti, naglasio je ministar.

Rekao je da je ruska vojska opljačkala stanicu, administrativne prostore, odnijela sve, od posuđa do rezervnih dijelova i aparata.

– Kontaminirano je ne samo cjelokupno ljudstvo okupatora i “trofeji”, nego i sva vojna oprema koja je prošla kroz Černobil – oko 10.000 jedinica. Svaki ruski vojnik će kući donijeti komadić Černobila. Bez obzira živ ili mrtav”, naglasio je Galuščenko.

Također je napomenuo da je metal dobro izložen zračenju i da ga prenosi. To prijeti radioaktivnom kontaminacijom svakoga ko dođe u dodir s imovinom ili opremom iz nuklearne elektrane u Černobilu.

– Rusi donose smrt svima oko sebe: Ukrajince ubijaju bombe, dok će njihovi bliski ljudi patiti od radijacije iz nuklearne elektrane u Černobilu, rekao je ministar.

Chernobyl right now. Evidences of russian trenches #chernobyl pic.twitter.com/UczwIFEIb4

— Tang0_down (@DownTang0) April 7, 2022

Tokom okupacije Černobila ruski vojnici kopali rovove u najradioaktivnijem dijelu černobilske zone isključenja, takozvanoj “Crvenoj šumi”, što je potvrđeno snimcima nakon što su napustili to područje.

Ruske snage, podsjetimo, osvojile su nuklearku Černobil u prvim danima rata te su se iz tog područja povukle 31. marta u sklopu velikog povlačenja snaga sjeverno od Kijeva.

Ukrajinske snage su kontrolu nad nekadašnjom nueklearnom elektranom preuzele 3. aprila.

Chernobyl exclusion zone, Russian trenches and fighting positions pic.twitter.com/c1S114ZueS

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) April 6, 2022

Prethodni članakTUŽILAŠTVA U PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA: PLANIRANO OKONČANJE PREDMETA DO 2023. GODINE
Naredni članakRafael Nadal još nije počeo trenirati