Naslovnica Svijet Ruski vojnici namjerno sabotiraju vlastita vozila da izbjegnu borbu?

Ruski vojnici namjerno sabotiraju vlastita vozila da izbjegnu borbu?

41

U nekim slučajevima ruski vojnici su namjerno probili rupe u spremnicima goriva, vjerovatno kako bi izbjegli borbu, rekao je službenik.

Dio ruskih vojnika se zbog niskog morala te nestašica hrane i goriva predao, a neki su namjerno sabotirali vlastita vozila kako bi izbjegli borbu s Ukrajincima, rekao je danas viši službenik Pentagona, a prenosi The New York Times.

U pojedinim slučajevima došlo je do predaje cijelih ruskih jedinica nakon što su naišli na iznenađujuće čvrst otpor ukrajinskih odbrambenih snaga, dodao je. Naime, značajan broj ruskih vojnika su mladi, loše uvježbani regruti, koji nisu spremni za totalni napad kakav je pokrenuo Vladimir Putin.

U nekim slučajevima ruski vojnici su namjerno probili rupe u spremnicima goriva, vjerovatno kako bi izbjegli borbu, rekao je službenik.

Službenik Pentagona nije želio reći kako je američka vojska došli do tih saznanja – pretpostavlja se da se radi o mozaiku sklopljenom od obavještajnih informacija, što uključuje presretanje ruskih komunikacija i izjava zarobljenih ruskih vojnika – te o koliko se raširenoj pojavi radi. Dužnosnik je govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

Kad se svi ti faktoru uzmu u obzir, mogli bi se objasniti zbog čega ruske snage, uključujući zloglasni konvoj tenkova i oklopnjaka dug 64 kilometra koji ide u smjeru Kijeva, napreduju izuzetno polako posljednjih dana, navode američki dužnosnici.

Prethodni članakU posljednja 24 sata u BiH umrlo deset osoba
Naredni članakIstražili smo ima li traga opasnim organizacijama u BiH sa crne liste Facebooka