Naslovnica Bosna i Hercegovina SAD naložile porodicama zaposlenih u ambasadi u Ukrajini da napuste zemlju

SAD naložile porodicama zaposlenih u ambasadi u Ukrajini da napuste zemlju

73

Američka ambasada u Ukrajini objavila je kako se o tom potezu konsultirala sa ukrajinskom Vladom i da koordinira korake sa saveznicima i partnerskim ambasadama u Kijevu koje utvrđuju svoj stav

Sjedinjene Američke Države su u nedjelju objavile kako su naredile povratak kući članova porodica zaposlenika ambasade u Ukrajini, preporučivši svim američkim državljanima da razmotre mogućnost odlaska zbog prijetnje ruske vojne akcije, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters i dpa.

Američko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako je odobrilo „dobrovoljni odlazak američkih državnih službenika i naredilo odlazak članova njihovih porodica iz ambasade u Kijevu zbog kontinuirane prijetnje ruske vojne akcije“.

Američkim državljanima u Ukrajini preporučili su da razmisle o mogućnosti odlaska.

„Američki državljani u Ukrajini trebali bi razmotriti mogućnost odlaska bez odlaganja, koristeći mogućnosti komercijalnog ili drugih, privatno dostupnih opcija transporta”, objavio je u nedjelju navečer State Department u informacijama o putovanjima.

Američka ambasada u Ukrajini objavila je kako se o tom potezu konsultirala sa ukrajinskom Vladom i da koordinira korake sa saveznicima i partnerskim ambasadama u Kijevu koje utvrđuju svoj stav.

„Rusija bi u svakom trenutku mogla izvesti vojnu akciju i Vlada SAD-a neće biti u poziciji evakuirati američke državljane u takvoj krizi, pa se (…) moraju pripremiti“, navodi se u saopćenju ambasade.

Ambasada u Kijevu i dalje radi, a otpravnica poslova Kristina Kvien ostaje u Ukrajini, naveli su zvaničnici State Departmenta.

Građanima u SAD-u Ministarstvo savjetuje da ne putuju u Ukrajinu „zbog pojačane prijetnje ruske vojne akcije i COVID-19“.

„Budite na pojačanom oprezu u Ukrajini zbog kriminala i nereda. Rizik je u određenim područjima pojačan”, navodi se u obavijesti.

Upitano zašto je odluka o povlačenju članova porodica zaposlenih u ambasadi donesena baš sada, Ministarstvo se pozvalo na prošlosedmično upozorenje Bijele kuće o mogućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Moskva je u više navrata otklanjala tu mogućnost, napominje agencija dpa.

Viši zvaničnik State Departmenta govorio je u telekonferenciji s novinarima o „preventivnim mjerama“, navodi dpa.

New York Times objavio je u nedjelju navečer da predsjednik Joe Biden razmatra mogućnost slanja nekoliko hiljada američkih vojnika saveznicima u NATO-u u istočnoj Evropi i na Baltiku.

Pentagon nije želio komentirati izvještaj NYT-a, ali je istakao da je njihov glasnogovornik John Kirby u petak izjavio da „ćemo se pobrinuti da pripremimo opcije kako bi umirili naše saveznike, posebno na istočnom boku NATO-a“.

Prethodni članakAshleigh Barty u polufinalu Australian Opena
Naredni članakNA SVJETSKOJ IZLOŽBI INOVACIJA I PODUZETNIŠTVA ‘EXPO 2020.’ PREDSTAVIO SE TURISTIČKI SEKTOR GRADA BIHAĆA