Naslovnica Svijet SAD optužio Rusiju da priprema operaciju pod “lažnom zastavom” u Ukrajini

SAD optužio Rusiju da priprema operaciju pod “lažnom zastavom” u Ukrajini

74

“To je unaprijed postavilo grupu operativaca da provedu ono što mi nazivamo operacijom pod ‘lažnom zastavom’, operaciju koja je osmišljena da izgleda kao napad na njih ili ljude koji govore ruski u Ukrajini kao izgovor za ulazak”

Rusija planira da izvede čin provokacije kako bi napravila izgovor za invaziju na Ukrajinu, rekao je američki zvaničnik.

Portparol Pentagona je kazao da ruski operativci planiraju operaciju pod “lažnom zastavom” (false-flag operation, tajna operacija koja se provodi tako da se čini da je provodi neko drugi), kako bi omogućili Moskvi da optuži Ukrajinu za pripremanje napada, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rusija je odbacila ove tvrdnje.

To dolazi nakon sedmičnih američko-ruskih pregovora koji imaju za cilj smirivanje tenzija.

Ukrajina je 14. januara optužila Rusiju da stoji iza cyber napada na desetine njenih službenih internetskih stranica.

Prije nego što je pristup stranicama onemogućen, pojavila se poruka koja upozorava Ukrajince da se “pripreme za najgore”. Pristup većini stranica je obnovljen za nekoliko sati.

SAD i NATO osudili su napad i ponudili podršku Ukrajini. Rusija nije komentarisala hakovanje.

Portparol Pentagona John Kirby govorio je novinarima o, kako je rekao, planovima Rusije.

“To je unaprijed postavilo grupu operativaca da provedu ono što mi nazivamo operacijom pod ‘lažnom zastavom’, operaciju koja je osmišljena da izgleda kao napad na njih ili ljude koji govore ruski u Ukrajini kao izgovor za ulazak”, rekao je.

Operativci su obučeni za urbano ratovanje i korištenje eksploziva za izvođenje čina sabotaže protiv proruskih pobunjenika, rekli su američki zvaničnici.

Ministarstvo odbrane Ukrajine navelo je da se spremaju slična djela protiv ruskih trupa stacioniranih u otcijepljenom regionu Pridnjestrovlja u Moldaviji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je opisujući izvještaje kao nepotkrijepljene i “ničim potvrđene”.

Prethodni članakMladen Bosić: Ovo je krah politike Milorada Dodika
Naredni članakSDA traži smjenu Edina Forte