Naslovnica Bosna i Hercegovina SAD traže istragu o mimohodu u Banjoj Luci, zabrinjava ih veličanje ratnih...

SAD traže istragu o mimohodu u Banjoj Luci, zabrinjava ih veličanje ratnih zločina

61

“Sjedinjene Države duboko su zabrinute izvještajima o govoru mržnje, veličanju ratnih zločina i provokativnim incidentima usmjerenima na povratnike u entitetu Republici Srpskoj tijekom vikenda”, rekao je glasnogovornik

Sjedinjene Američke Države jučer su pozvale vlasti BiH da istraže izvještaje o veličanju ratnih zločina tokom zabranjene proslave Republike Srpske i incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradove iz kojih su istjerani nesrpski stanovnici, javlja Hina.

“Pozivamo nadležne vlasti da neodgodivo istraže te incidente te da se utvrde odgovorni”, rekao je glasnogovornik State Departmenta u izjavi.

“Zabrinuti smo zbog veličanja ratnih zločina”

“Sjedinjene Države duboko su zabrinute izvještajima o govoru mržnje, veličanju ratnih zločina i provokativnim incidentima usmjerenima na povratnike u entitetu Republici Srpskoj tijekom vikenda”, rekao je glasnogovornik.

Vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci mimohodom obilježile 9. januara, koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prigodom poručio kako je “Republika Srpska država”.

Proslava je uključila i mimohod pripadnika temeljne i posebne policije, a na počasnom mjestu bili su osuđeni ratni zločinci poput Vinka Pandurevića, kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući genocid u Srebrenici.

Osuda iz EU, podržale ih Rusija i Kina

Svečanosti su nazočili i kineski i ruski diplomati te dužnosnici iz Srbije.

U ponedjeljak je Evropska unija snažno osudila negativnu i zapaljivu retoriku koju su koristili čelnici Republike Srpske, jasno dajući do znanja da je spremna i za sankcije.

Prošli mjesec Washington je uveo sankcije protiv  Milorada Dodika.

Bosna proživljava najtežu krizu od kraja rata 1990-ih, nakon što su bosanski Srbi blokirali rad državnih vlasti, a zastupnici u Republici Srpskoj glasali za početak povlačenja tog većinski srpskog entiteta iz zajedničkih institucija.

Prethodni članakOrganizacija Pomozi.ba u toku prošle godine donirala 3,8 miliona KM
Naredni članakIdentifikovane osobe koje su tokom proslave Božića pucale kod džamije u Janji