Naslovnica Magazin Sahrana koja je šokirala cijelu zemlju: Nacistička zastava na sanduku i podizanje...

Sahrana koja je šokirala cijelu zemlju: Nacistička zastava na sanduku i podizanje desnice

68

Slike koje prikazuju šokantne scene ispred crkve prvi su se put pojavile na italijanskom news portalu Open, a prikazuju lijes s tijelom Alessije Augello (44), bivše članice desničarske ekstremističke skupine Forza Nuova koja je preminula tokom vikenda od krvnog ugruška

Italijanski katolički i jevrejski čelnici osudili su nečuvene scene sa sahrane desničarske ekstremistkinje u Rimu, na kojem su sudionici snimljeni kako pozdravljaju preminulu desnom rukom podignutom visoko u zrak dok je njezin lijes prekrivala zastava sa svastikom, prenosi Sky News.

Katolička nadbiskupija glavnog italijanskog grada u saopćenju je istaknula da svećenici u župi Svete Lucije, uključujući i onog koji je držao sprovodni obred, nisu znali za jučerašnje “ludorije” u crkvi.

Napomenuli su kako je nacistička zastava “užasan simbol koji se ne može pomiriti s kršćanstvom” te da se ovdje radilo o uvredljivom primjeru “ideološkog i nasilnog iskorištavanja vjerske službe koje je uvredljivo i neprihvatljivo za crkvenu zajednicu u Rimu”.

Slike koje prikazuju šokantne scene ispred crkve prvi su se put pojavile na italijanskom news portalu Open, a prikazuju lijes s tijelom Alessije Augello (44), bivše članice desničarske ekstremističke skupine Forza Nuova koja je preminula tokom vikenda od krvnog ugruška.

Thread: Skandal in #Rom: #Faschisten begleiten den #Nazi Alessia Augello v. d. #ForzaNuova auf dem letzten Weg. Stehen nach der Trauermesse im Spalier & zeigen den Hitlergruß. Auf dem Sarg liegt eine Hackenkreuzfahne. -§86 StGB Berichterstattung frei, letzten Tweet beachten- 1/x pic.twitter.com/WvxrAL2yM7

— affeu (@affeu2) January 11, 2022

Ispred crkve je bilo okupljeno dvadesetak ljudi koji su uzvikivali niz nacističkih pozdrava.

Jevrejska zajednica u Rimu izrazila je ogorčenje jer se takvo što još uvijek događa, više od sedam desetljeća nakon završetka Drugog svjetskog rata i pada italijanske fašističke diktature.

Dalle prime indagini avviate dalla Digos sembra che la defunata fosse Alessia Augello, molto nota negli ambienti di Forza Nuova https://t.co/BW86TPmKUk

— Open (@Open_gol) January 10, 2022

U priopćenju Jevrejske zajednice se navodi da je incident sa sahrane “još nečuveniji jer se dogodio ispred crkve”.

U međuvremenu je rodica preminule, Stefania Vesica, na Facebooku objavila da se distancira od upotrebe nacističkog znakovlja na sprovodu, rekavši da to sama Augello ne bi odobrila.

🇮🇹 Entierro de Alessia Augello, militante fascista de Forza Nova, en Santa Lucia, cerca del Vaticano, el lunes. pic.twitter.com/1j8RPJxkV7

— Alejo Schapire (@aschapire) January 12, 2022

“Tugujemo zbog gubitka naše voljene Alessije. Potpuno se distanciramo od događaja koji su se događali izvan crkve, a kojih nismo bili svjesni i koje ni Alessia ne bi ni na koji način podržala niti cijenila”, napisala je.

Autor: jutarnji.hr

Prethodni članakKako sada stvari stoje Đoković ni na Roland Garrosu neće moći braniti titulu
Naredni članakTužilaštvo BiH predlaže ublažavanje mjera zabrane optuženima za zločin u Bijeljini