Naslovnica Bosna i Hercegovina Samantha Power danas počinje posjetu Bosni i Hercegovini

Samantha Power danas počinje posjetu Bosni i Hercegovini

70

Američka vlada do danas je osigurala dvije milijarde pomoći, prvenstveno putem USAID-a, za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH

Administratorica USAID-a Samantha Power boravit će danas i sutra u Bosni i Hercegovini te tokom posjete potvrditi posvećenost Sjedinjenih Američkih Država partnerstvu s građanima BiH na njihovom putu izgradnje demokratske i prosperitetne budućnosti u stabilnoj i funkcionalnoj državi.

Tokom njenog boravka u BiH, Power će se susresti s trojicom ratnih zarobljenika koji su danas lideri procesa pomirenja, a planirano je i službeno pokretanje partnerstva između BiH i Trip Advisora, najavljeno je iz USAID-a.

Američka vlada do danas je osigurala dvije milijarde pomoći, prvenstveno putem USAID-a, za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH, dok Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) predvodi napore Vlade za okončanje ekstremnog siromaštva i promociju demokratskih društava.

Kada je sletjela na aerodom u Sarajevu Samantha Power je na svom Twitter nalogu napisala:

„Upravo sam sletjela u Bosnu i Hercegovinu, prelijepu zemlju u kojoj sam živjela kao novinarka 1990-ih. Drago mi je da sam se vratila, ovaj put kao administratorica USAID-a kako bih potvrdila snažno partnerstvo između SAD-a i naroda BiH.“

Power je radila kao novinarka, aktivistkinja i diplomatkinja. Njena knjiga “Problem iz pakla: Amerika i doba genocida” dobila je Pulitzerovu nagradu, najprestižnije priznanje za novinarstvo u SAD-u, inspirisana je i događajima u Bosni i Hercegovini.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) prošle godine je obilježila 25 godina svog partnerstva s državom Bosnom i Hercegovinom i rada s lokalnim zajednicama u zemlji.

Prethodni članakPad temperatura večeras donosi susnježicu i snijeg
Naredni članakPrihvatanje virusa: Evropa razmatra novu strategiju protiv COVID-19