Naslovnica Bosna i Hercegovina Samo 15 posto Nijemaca vjeruje da će pandemija uveliko ili potpuno biti...

Samo 15 posto Nijemaca vjeruje da će pandemija uveliko ili potpuno biti gotova 2022.

84

Njemačka danas broji dnevne brojeve slučajeva koji su daleko veći, a ograničenja ostaju na snazi i za vakcinisane i za nevakcinisane osobe

Optimizam je u Njemačkoj na veoma niskom nivou krajem godine, pa je tako samo 15 posto Nijemaca uvjereno da će pandemija uveliko ili potpuno biti gotova 2022., pokazuju rezultati ankete koju je provela kompanija za ispitivanje javnog mnijenja YouGov.

Oko 79 posto učesnika ankete, koja je provedena od 21. do 23. decembra, vjeruje da će koronavirus barem djelomično uticati na opći život i u narednoj godini. Trideset i četiri posto očekuje da će uticaj biti značajniji.

Uz to, izgledi u široj javnosti bili su još sumorniji nego godinu prije, kada je YouGov otkrio da 26 posto Nijemaca vidi kraj na vidiku, piše “dpa”.

Tada je Njemačka bila u izolaciji, ali pokretanje kampanje vakcinacije smatralo se razlogom za nadu.

Kako su prve vakcine u zemlji stigle u decembru 2020., a zatim je ministar zdravstva Jens Spahn rekao da na jesen i zimu sljedeće godine više neće biti pod dominacijom ove pandemije.

Međutim, Njemačka danas broji dnevne brojeve slučajeva koji su daleko veći, a ograničenja ostaju na snazi i za vakcinisane i za nevakcinisane osobe.

Trenutnu krizu koronavirusa u Njemačkoj teško je procijeniti zbog kašnjenja u testiranju i prijavljivanju slučajeva tokom božićnog i novogodišnjeg razdoblja, kako su zdravstveni dužnosnici naglasili posljednjih dana.

U četvrtak je Institut Robert Koch (RKI) izvijestio o dodatnih 42.770 potvrđenih slučajeva i 383 smrtna slučaja. Prošle sedmice ti su brojevi iznosili 44.927 i 425.

Prethodni članakNove mjere diljem svijeta dok raste broj zaraženih omikron varijantom
Naredni članakUSPJEŠNA TURISTIČKA PRIČA NIJE I NE SMIJE SE SVESTI SAMO NA ONO ŠTO NAM JE BOGOM DANO – ULAGANJA U OBAVEZNA