Naslovna USK Sanski Most: Počeli radovi na izgradnji muzeja generala Mehmeda Alagića

Sanski Most: Počeli radovi na izgradnji muzeja generala Mehmeda Alagića

Od admin
A+A-
Resetiraj

Prije dvije godine u džematu Fajtovci je zaživjela ideja da se u haremu džamije “General Mehmed Alagić” izgradi spomen soba koja će nas svakodnevno podsjećati na našeg komandanta Alagića.
Obzirom da kompleks džamije raspolaže s adekvatnim prostorom koji može zadovoljiti potrebama muzejske postavke, te da je za navedene radove obezbjeđena potrebna tehnička dokumentacija (glavni projekat, odobrenje za građenje, te odabir izvođača) nakon potpisanog ugovora danas se pristupilo i uvođenju izvođača u radove.

Projekat će se realizirati u nekoliko faza, a u realizaciji ovog projekta nemjerljiv doprinos su dali mještani generalovih rodnih Fajtovaca.
Prva faza projekta obuhvata izgradnju ulaza sa rampom za invalide (liftom) i izgradnju popratnih sadržaja (mokri čvor), a druga faza podrazumijeva opremanje prostorija s potrebnim inventarom: ozvučenje, osvjetljenje, ventilacija.

Treća faza obuhvata unutrašnje uređenje kompletne postavke sa jasno definisanim prostorom gdje će biti izložena i javnosti dostupna ozbiljna kolekcija ličnih stvari, ratnih suvenira i eksponata generala Mehmeda Alagića.
Spomen soba će se nalaziti u suterenu ukupne površine cca. 200 m2, koja će biti uređena kao muzej sa salom za projekciju filmova koji će pružiti edukativan i zanimljiv sadržaj svim posjetiocima.

Realizacija ovog projekta ima potpunu podršku porodice generala Mehmeda Alagića, boračkih udruženja, Općinskog načelnika i viših nivoa vlasti, dok je nosilac projekta Medžlis IZ Sanski Most.
Fond memorijala KS će biti zadužen za postavku u muzeju, kao i za svu stručnu pomoć pri realizaciji projekta.

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE