Naslovnica Bosna i Hercegovina Sarajevogas: U dogovoru sa Toplanama iz sistema se isključuju kotlovnice koje mogu...

Sarajevogas: U dogovoru sa Toplanama iz sistema se isključuju kotlovnice koje mogu koristiti lož ulje

52

Danas su informisani i svi veliki privredni i poslovni subjekti koji imaju tu mogućnost, da od sutra koriste isključivo alternativna goriva

KJKP “Sarajevogas” d.o.o. Sarajevo saopćio je da i danas ima ograničenu isporuku gasa od dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo, koja nije dovoljna za snabdjevanje svih kupaca u Kantonu Sarajevo, posebno u periodu kad dolazi do značajnog pada temperature kao što je najavljeno za naredne dane.

– Da bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdjevanje gasom kupaca, koji nemaju mogućnost korištenje alternativnih goriva, ekipe KJKP “Sarajevogas” su u dogovoru sa KJKP “Toplane-Sarajevo” na terenu i sa gasnog sistema isključuju sve kotlovnice koje mogu koristiti lož ulje.

Danas su informisani i svi veliki privredni i poslovni subjekti koji imaju tu mogućnost, da od sutra koriste isključivo alternativna goriva. To je neophodno jer u slučaju pada pritiska u gasnom sistemu ispod granice funkcionalnosti odnosno nesrazmjerne potrošnje prirodnog gasa, u odnosu na ograničene količine koje su na raspolaganju, može doći do dugoročnog prekida isporuke za 60.000 individualnih potrošača u Kantonu Sarajevo koji nemaju mogućnost korištenja alternativnih goriva. Apelujemo na sve potrošače da racionaliziraju potrošnju – navodi se.

Kako naglašavaju, nestabilnosti gasnog sistema doprinjiela je i dvostruko veća potrošnja ArcelorMittala, u odnosu na uobičajnu, što predstavlja problem u situaciji kad Energoinvest za FBiH isporučuje ograničene količine gasa.

– Ako se steknu uslovi za isporuku dovoljnih količina gasa, svi potrošači će biti na vrijeme informisani. O svemu je obavješteno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrkture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS – saopćio je KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo.

Autor: Fena

Prethodni članakU Hrvatskoj povučeni fileti skuše iz prodaje, mogu izazvati ozljede usne šupljine
Naredni članakPredstavnički dom odobrio Prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH