Naslovnica Bosna i Hercegovina Šarović o sankcijama: Upozoravali smo da je neodgovorno otvarati rat sa cijelim...

Šarović o sankcijama: Upozoravali smo da je neodgovorno otvarati rat sa cijelim svijetom

72

Upozoravali smo ranije da se ovo može desiti i da je neodgovorno otvarati rat sa cijelim svijetom i dovoditi u opasnost i entitet Republiku Srpsku te od nje praviti svjetski slučaj – kazao je Šarović Feni

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kaže da je principijelno SDS protiv bilo kakvih sankcija i u tome se nije mijenjala njihova politika.

– Ne znamo još detalje na šta se sve sankcije odnose, što je najvažnije u cijelom tom procesu. Upozoravali smo ranije da se ovo može desiti i da je neodgovorno otvarati rat sa cijelim svijetom i dovoditi u opasnost i entitet Republiku Srpsku te od nje praviti svjetski slučaj – kazao je Šarović Feni.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država nametnula je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, mediju koji je pod njegovom kontrolom, sankcije zbog njihovog koruptivnog djelovanja i kontinuiranih nastojanja da se ugrozi stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Ured za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) Ministarstva finansija SAD uvrstio je na svoju listu Dodika kao i Alternativnu televiziju iz Banje Luke, što je odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i stalne prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

To je urađeno zbog destabilizirajućeg i koruptivnog djelovanja kojim Dodik podriva 26. godina napretka postignutog od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prethodni članakAmbasada SAD u BiH: Obilježavanje “Dana RS” neustavno
Naredni članakBritanska zastupnica: Moramo slijediti primjer SAD-a i uvesti sankcije Dodiku