Naslovnica Bosna i Hercegovina Šarović se oglasio nakon Vučićeve poruke da se treba vratiti u institucije...

Šarović se oglasio nakon Vučićeve poruke da se treba vratiti u institucije države BiH

70

„Posljednjih mjeseci, a to smo činili i ranije, upozoravali smo Dodika da politika konflikta koju on provodi Republiku Srpsku vodi u ambis i da iz kriza koje se produkuju Republika Srpska izlazi sve slabija i sa sve više neprijatelja – ponovio je Šarović

Nakon današnjeg sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Beogradu, opozicioni SDS se oglasio, tačnije prvi čovjek te stranke. Iz stranke koja je, kako i ostatak opozicije, slijedila i praktično pomagala Dodiku u blokadi institucija Bosne i Hercegovine, danas, nakon što je Vučić iz Beograda poručio da se političari iz RS vrate u državne institucije, kritikuju Dodika, žale Vučića… Oglasio se prvi čovjek SDS-a Mirko Šarović.

“Milorad Dodik, a na šta smo i ukazivali, doveo je Republiku Srpsku u tešku situaciju, a očito i Srbiju, čiji predsjednik Aleksandar Vučić uz sve probleme i izazove koji stoje pred našom maticom mora da rješava krizu koju je Dodik zakuhao u BiH i ugrozio Republiku Srpsku i njene institucije”, – istakao je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke komentarišući poruke sa sastanka predsjednika Vučića i Milorada Dodika u Beogradu.

„Posljednjih mjeseci, a to smo činili i ranije, upozoravali smo Dodika da politika konflikta koju on provodi Republiku Srpsku vodi u ambis i da iz kriza koje se produkuju Republika Srpska izlazi sve slabija i sa sve više neprijatelja“ – ponovio je Šarović.

On je poručio da su iz SDS-a vrlo jasno i to jezikom razuma upozoravali Dodika da se kocka sa RS i njenim institucijama, koje on uništava, zloupotrebljavajući i zakonodavnu i izvršnu vlast i u tom entitetu i BiH.

„Jedan od aktera posljednje krize u BiH je i Milorad Dodik, koji je krenuo u avanturističke pohode samo da bi opstao na vlasti i sačuvao svoj prljavi kapital ne vodeći računa ni o RS, ni o srpskom narodu, a kamoli o Srbiji. Njegovo lažno srbovanje i lažni patriotizam za rezultat ima sve siromašniju RS i njene građane, koja posljednjih godina opstaje na dužničkim kreditima i finansijskoj pomoći bratske Srbije“ – poručio je Šarović.

Zato Dodik, kaže predsjednik SDS-a, mora odgovarati ne samo za korupcionaške i kriminalne radnje nego i za sve avanturističke poteze, koji su RS doveli u situaciju da se o njoj u svijetu piše kao remetilačkom faktoru i generatoru krize ne samo u BiH nego u regionu.

„Naša poruka Dodiku jeste da on nije RS i što prije ode s političke scene to bolje i RS i srpskom narodu“ – zaključio je Šarović.

Prethodni članakSchmidt: Bosna i Hercegovina se suočava sa ozbiljnom krizom
Naredni članakZbog smrti obustavljen postupak protiv Tešića za zločine u Vlasenici