Naslovnica Svijet Satelitske snimke potvrdile gomilanje ruske ratne avijacije

Satelitske snimke potvrdile gomilanje ruske ratne avijacije

22

Gdje su vojni avioni bili prije nego su prebačeni u Lipetsk-2 nije pouzdano poznato, no vjerovatna prijašnja lokacija ovih lovaca i bombardera mogao bi biti jedan od bjeloruskih aerodroma

Satelitske snimke pokazuju da Rusija povećava svoje vojne snage na aerodromu Lipetsk-2 u ruskoj regiji Lipetsk (sjeverno od Kharkiva).

Broj borbenih lovaca i bombardera u zračnoj luci udvostručio se od kraja marta, o čemu svjedoče satelitske slike dostupne Schemesu (Radio Liberty), prenosi Ukrinform.

Sada je na aerodromu Lipetsk više od 30 vojnih aviona.

Zračna luka Lipetsk-2, podređena Ministarstvu odbrane Ruske Federacije, aktivno se koristi u vojne svrhe ruske vojske.

Upravo s ovog aerodroma ruska vojska napada ukrajinske gradove u istočnom smjeru.

Prema satelitskoj snimci od 11. aprila ruski vojni avioni nalaze se na dva parkirališta.

Prema vojnim stručnjacima, na slikama se vidi 6 teških višenamjenskih lovaca Su-27, 14 lovaca Su-30 ili Su-34, 10 bombardera Su-24 i 4 druga neidentificirana aviona.

Gdje su vojni avioni bili prije nego su prebačeni u Lipetsk-2 nije pouzdano poznato, no vjerovatna prijašnja lokacija ovih lovaca i bombardera mogao bi biti jedan od bjeloruskih aerodroma.

Aktivne akcije ruske vojske utiču na kretanje civilnih aviona u toj regiji. Trenutno je ruska regija Lipetsk na popisu onih u kojima su civilne zračne luke prestale s radom, navodi se na službenoj stranici zračne luke Lipetsk. To su uglavnom područja koja graniče ili se nalaze blizu granice s Ukrajinom. Takva su ograničenja produžena su najmanje do 19. aprila.

Nisvet Jusić
Prethodni članakUhapšen Putinov blizak saveznik, bio je kandidat za preuzimanje vlasti u Ukrajini
Naredni članakHrvatska ukida karantin za sve građane, odlučeno i ko će primiti četvrtu dozu