Naslovnica Bosna i Hercegovina Sattler: Goražde jedan od lidera u oblasti saradnje s drugim lokalnim zajednicama

Sattler: Goražde jedan od lidera u oblasti saradnje s drugim lokalnim zajednicama

69

Ambasador Sattler je ocijenio da Goražde raspolaže dobrim ekonomskim potencijalima koji su, kako je kazao, itekako prisutni, pohvalivši spremnost ovog grada da sarađuje s drugim lokalnim zajednicama

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas je posjetio Grad Goražde, gdje je s gradonačelnikom Ernestom Imamovićem razgovarao o specifičnostima ovog dijela BiH, njegovom privrednom razvoju, kao i turističkim potencijalima kojima raspolaže ova lokalna zajednica.

Ambasador Sattler je ocijenio da Goražde raspolaže dobrim ekonomskim potencijalima koji su, kako je kazao, itekako prisutni, pohvalivši spremnost ovog grada da sarađuje s drugim lokalnim zajednicama.

– Goražde je jedna značajna industrijska baza, a tu je i značajan rast radnih mjesta kojem smo svjedočili u proteklih 15 godina. Naravno, razgovarali smo i o razvoju poljoprivrede i turizma. Još jedna stvar u kojoj Goražde svakako jeste jedan od vodećih lidera je saradnja, odnosno jedna ispružena ruka prema drugim zajednicama, drugim lokalnim samoupravama iz okruženja, iz RS-a, kao što su Rogatica, Foča i drugi i na tom im moram svakako čestitati. Mislim da ovo područje treba i mora imati zajednički nastup, kao jedan jedinstveni region. Takav nastup svakako je u suprotnosti sa postojećim političkim narativom koji govori o nemogućnosti življenja, podsticanju mržnje i slično. Nama trebaju upravo jedni ovakvi primjeri izgradnje mostova i ispružene ruke prema drugima – kazao je Sattler.

Napomenuo je da Evropska unija ulaže značajna sredstva u Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde, prije svega kroz svoja dva značajna programa EU za biznise i EU za turizam a, po riječima Sattlera, lokalne kompanije s ovog područja su pokazale značajan interes za učešće u ovim javnim pozivima.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglasio je kako je razgovarano o svemu što Grad Goražde želi biti, mjesto otvoreno za sve kako u Federaciji, tako i u entitetu RS, u zajedničkim projektima koji će, ukoliko su kvalitetni, direktno biti podržani od EU.

– Ne trebaju nam tenzije i teme koje se stvaraju zadnjih par mjeseci. Mi smo dokaz da gradovi iz Federacije kao i RS zajednički mogu raditi na projektima iz sporta, kulture, privrede i ekonomije, a cjelokupni prostor treba otvarati prema ljudima iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, jer specifičnost Grada Goražda leži u tome da ne želi biti zatvoren i time uskratiti šansu mladim ljudima – naveo je Imamović.

Uz činjenicu da je Goražde privredni grad, tokom razgovora sa ambasadorom Satllerom najavio je i intenzivniji rad u segmentu razvoja turizma

– Mi znamo da smo ovdje u začetku što se tiče turističkih potencijala ali kroz zajedničku saradnju sa svim gradovima, okolnim općinama, mnogi projekti se otvaraju. Hajde da mi u Goraždu pokažemo da se to može uraditi, i sve ono što su ovi prostori imali – jedno stoljeće rata, da bude stoljeće mira. Mi ovdje danas hrabro izgovaramo da želimo saradnju sa ljudima koji žive na ovom prostoru, da li se zovu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati stvarno nas ne zanima. Zanima nas ovaj grad, ovaj kraj, ova regija kao država BiH I jednostavno ne možemo gubiti vrijeme, mladi nam odlaze – poručio je Imamović.

Naglasio je da nema mjesta nacionalizmu čijim se isticanjem posebno u posljednje vrijeme, stvaraju tenzije.

– Mi želimo teme koje su razvojne, koje će biti dobre i od kojih će na kraju imati koristi ovaj narod koji ovdje živi. Mi želimo jednu političku stabilnost – kazao je gradonačelnik Goražda.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler sastao se potom i sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde gdje je, uz razgovore o međusobnoj saradnji, iskazana zajednička opredjeljenost i potreba za daljim djelovanjem u jačanju borbe protiv korupcije i vladavine prava, kao važnim elementima u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Prethodni članakPolitičar u Srbiji razbio glasačku kutiju, uhapšen je
Naredni članakSDP: O BiH se ne može odlučivati po beogradskim, zagrebačkim i istanbulskim rezidencijama