Naslovnica Bosna i Hercegovina Schmidt: Nadam se da će iz Neuma stići dobre vijesti za poboljšanje...

Schmidt: Nadam se da će iz Neuma stići dobre vijesti za poboljšanje Izbornog zakona

53

Medijima su se u Neumu obratili medijatori Eichhorst i Palmer koji su poručili da se osjeti napredak, te da će nastaviti raditi na diskusiji s bh. političkim predstavnicima

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt oglasio se povodom pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH koji se trenutno vode u Neumu.

Kako se navodi u saopćenju OHR-a, Schmidt je optimista i mišljenja je da su razgovori u Neumu na dobrom putu.

– Kao što sam jučer rekao, Izborni zakon sa kojim se slože svi, koji uključuje uravnoteženu zastupljenost svih konstitutivnih naroda u državnim institucijama, kao i uvažavanje Ostalih, poštujući volju birača, bit će prihvaćen. Zahvaljujem predanim posrednicima Angelini Eichhorst i Matthewu Palmeru i cijenim spremnost svih uključenih da predoče nacrt koji poštuje različitosti i demokratske principe u BiH, uz očuvanje evropske perspektive za njene građane. Nadam se da će iz Neuma stići dobre vijesti za poboljšanje Izbornog zakona – poručio je Schmidt.

pic.twitter.com/mxB5GPGWBF

— OHR BiH (@OHR_BiH) January 29, 2022

Medijima su se u Neumu obratili medijatori Eichhorst i Palmer koji su poručili da se osjeti napredak, te da će nastaviti raditi na diskusiji s bh. političkim predstavnicima.

Eichhorst je navela kako su svi politički predstavnici na pregovorima u Neumu „pokazali iznimnu konstruktivnost“.

“Žao mi je što vam danas ne mogu dati više informacija, ali želimo ostaviti vremena i mogućnosti političkim subjektima da između sebe razgovaraju o ovom pitanjima te da se nakon toga sami obrate”, istaknula je.

Kazala je kako i dalje ostaju umjereni optimisti te kako vjeruju da će se nastaviti s radom u pravcu iznalaženja rješenja.

Palmer je izjavio da su neophodne određene izmjene u Ustavu kako bi se ispoštovale presude Evropskog suda za ljudska prava.

Komentirajući tok pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, Palmer je kazao kako se vodi rasprava o izbornom modelu, kao i funkcionalnosti institucija na nivou Federacije BiH, što, kako je rekao, zahtijeva naporan i temeljit rad.

“Kako bismo riješili ova pitanja na uspješan način, SAD i EU ostaju predani partneri domaćim zvaničnicima. Razgovori se vode u otvorenom i iskrenom duhu, ali pitanja su teška i zahtijevat će vrijeme”, istakao je on.

Nije želi govoriti o vremenskim okvirima i rokovima za postizanje dogovara. Kazao je kako se ide naprijed, korak po korak, te da su pregovarači fokusirani samo na današnji dan.

Prethodni članakBh. olimpijac Mirza Nikolajev u Pekingu
Naredni članakUSK: DECEMBARSKA PLATA ZA ZDRAVSTVO RIJEŠENA, ALI NE I UVEĆANA JANUARSKA