Naslovnica Bosna i Hercegovina Scholz: Moramo izbjeći podjelu svijeta na blokove u stilu hladnog rata

Scholz: Moramo izbjeći podjelu svijeta na blokove u stilu hladnog rata

13

Scholz je posebno istaknuo Kinu i Rusiju kao dvije zemlje koje predstavljaju prijetnju multipolarnom svijetu, što zahtijeva jače evropsko i transatlantsko jedinstvo

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je na stvaranje novog hladnog rata blokovskom podjelom svijeta i pozvao na ulaganje svih napora u izgradnju novih partnerstava, piše u tekstu za magazin Foreign Affairs.

Zapad se mora zauzeti za demokratske vrijednosti i zaštititi otvorena društva, “ali također moramo izbjeći iskušenje da ponovo podijelimo svijet na blokove”, napisao je Scholz u tekstu, prenosi Reuters.

– To znači uložiti sve napore u izgradnju novih partnerstava, pragmatično i bez ideoloških zastora – dodao je.

Scholz je posebno istaknuo Kinu i Rusiju kao dvije zemlje koje predstavljaju prijetnju multipolarnom svijetu, što zahtijeva jače evropsko i transatlantsko jedinstvo.

Transatlantsko partnerstvo ostaje ključno za suočavanje s izazovima koje predstavlja ruska prijetnja mogućim napadima na saveznički teritorij, dok kinesko okretanje prema izolaciji i njezin pristup Tajvanu zahtijevaju od Evrope i Sjeverne Amerike da uspostave nova i snažnija partnerstva sa zemljama širom svijeta, napisao je.

– Nijemci namjeravaju postati garant evropske sigurnosti kakav naši saveznici očekuju da budemo, graditelj mostova unutar Evropske unije i zagovornik multilateralnih rješenja globalnih problema – napisao je Scholz.

Prethodni članakVučić i Lajčak razgovarali o situaciji na Kosovu
Naredni članakBudžetski korisnici traže pomoć od 1080, nezadovoljni sa dosadašnjih 300 KM