Naslovnica Bosna i Hercegovina Scholz na vanrednoj sjednici Bundestaga: Ovo je prijelomni trenutak u istoriji Evrope

Scholz na vanrednoj sjednici Bundestaga: Ovo je prijelomni trenutak u istoriji Evrope

76

Scholz je izjavio kako Putin želi izgraditi rusko carstvo

Njemački kancelar je na vanrednoj sjednici Bundestaga obrazložio odluku Njemačke da Ukrajini ipak isporuči oružje, rekavši da Rusiju treba “skrenuti s ratnog kursa”.

“Mi imamo zadatak (ruskog predsjednika Vladimira) Putina odvratiti s njegovog ratnog kursa. Na agresiju Vladimira Putina nije bilo moguće dati neki drugi odgovor”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz obraćajući se Bundestagu, obrazlažući odluku da Ukrajini isporuči oružje.

Scholz je također najavio da će Njemačka za odbranu izdvojiti dodatnih 100 milijardi eura.

“Ovo je prijelomni trenutak u istoriji Evrope. Svijet nakon napada Putina na Ukrajinu više neće biti isti”, rekao je Scholz. On je rekao kako je drugi korak koji je njemačka vlada donijela u subotu isključivanje Rusije iz financijskog sustava Swift.

“Rusko vodstvo će vrlo brzo osjetiti sankcije na svojoj koži”, rekao je Scholz. Scholz je također istaknuo da Putin “ne smije podcijeniti našu spremnost da odlučno obranimo svaki pedalj teritorija zemalja članica NATO-a”.

Scholz je izjavio kako Putin želi izgraditi rusko carstvo.

Njemački kancelar je najavio da će vlada pokrenuti proces jačanja njemačke vojske Bundeswehra te da će Njemačka ispuniti zahtjev ostalih članica NATO-a i podići vojne izdatke na 2 posto BDP-a. Njemačka vlada je u subotu odlučila odustati od dosadašnjeg stava da se u krizna područja ne isporučuje oružje i isporučila Ukrajini 500 raketa tipa Stinger i 1.000 protuoklopnih raketa.

Prethodni članakObjavljeni snimci borbi, ukrajinske vlasti poručuju: Vratili smo Harkov!
Naredni članakI Grčka se okreće protiv Rusije i Putina, Ukrajincima šalju pomoć