Naslovnica Bosna i Hercegovina Scholz: Njemačka bi mogla zaustaviti Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu

Scholz: Njemačka bi mogla zaustaviti Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu

71

Kancelar Scholz je izjavio da njegova vlada “stoji pri svim aspektima” sporazuma koji je njegova prethodnica Angela Merkel postigla s američkim predsjednikom Joeom Bidenom prošle godine

Nova njemačka vlada u utorak je dala najjasnije naznake do sada da će razgovarati o zaustavljanju plinovoda Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz iznio je svoje najoštrije upozorenje do sada na press konferenciji s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, gdje je bio pod pritiskom o tome je li kažnjavanje Sjevernog toka 2 dio “teških ekonomskih mjera” za koje je Njemačka rekla da će se Rusija suočiti ako napadne Ukrajinu, piše Politico.

– Jasno je da će to biti visoka cijena i da će se o svemu tome morati razgovarati ako dođe do vojne intervencije protiv Ukrajine – rekao je Scholz.

Kancelar Scholz je izjavio da njegova vlada “stoji pri svim aspektima” sporazuma koji je njegova prethodnica Angela Merkel postigla s američkim predsjednikom Joeom Bidenom prošle godine, prema kojem je Njemačka obećala poduzeti mjere na nacionalnom nivou i prinuditi EU na sankcije ako Rusija “upotrijebi energiju kao oružje ili počini daljnja agresivna djela protiv Ukrajine.”

Primjedbe kancelara Njemačke dolaze u trenutku kada je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici, pojačavajući strah od invazije. Niz prošlosedmičnih sastanaka između Rusije, SAD-a i saveznika iz NATO-a nije uspio ublažiti napetosti.

– Očekujemo da će Rusija deeskalirati situaciju. To bi moglo uključivati, na primjer, smanjenje trupa na ukrajinskoj granici- rekao je Scholz.

Također je nagovijestio spremnost na razgovor s Moskvom, rekavši, “naravno, spremni smo ući u ozbiljan dijalog s Rusijom o sigurnosnim pitanjima u Evropi”.

Prethodni članakBijela kuća: Rusija bi u svakom trenutku mogla napasti Ukrajinu
Naredni članakDržavni ministri BiH jačaju saradnju s Rusijom u najgorem mogućem trenutku?!