Naslovnica Bosna i Hercegovina SDP, NS, DF i Sejdić pozvali na proteste ispred OHR-a: “Vrijeme je...

SDP, NS, DF i Sejdić pozvali na proteste ispred OHR-a: “Vrijeme je da dignemo glas”

36

“Vrijeme je da dignemo glas i jasno kažemo kakvu Bosnu i Hercegovinu žele naši građani”

Demokratska fronta i Socijaldemokratska partija zajedno su uputili građanima poziv: Svi na ulice danas od 19 sati. Pridružit će im se i Dervo Sejdić, koji je ranije pozivao građane na protest u 11:55 sati, ali se u međuvremenu i on odlučio pridružiti protestima u 19 sati.

Prvi je poziv kasno sinoć uputio SDP Bosne i Hercegovine.

“PROGLAS

Drage građanke i građani Bosne i Hercegovine, kako sada stvari stoje, Visoki predstavnik ima namjeru u utorak nametnuti odluke kojima će proglasiti izmjene Ustava i Izbornog zakona. Nažalost, nakon opravdanog nezadovoljstva i prigovora iznesenih u javnosti od strane građana i velikog broja političkih stranaka na tada pripremljeni tekst odluka, danas niko sa sigurnošću ne može utvrditi šta će te izmjene sadržavati. Jednostavno nije vrijeme da šutimo i čekamo.

Vrijeme je da dignemo glas i jasno kažemo kakvu Bosnu i Hercegovinu žele naši građani. Zato pozivamo sve političke subjekte, organizacije civilnog društva, te sve građanke i građane Bosne i Hercegovine da sutra, u ponedjeljak 25.07.2022. godine sa početkom od 19:00h uzmu učešće u mirnim protestima pred sjedištem OHR-a u Sarajevu. Pozivamo sve stanovnike Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu, jedinstvenu, multietničku, nedjeljivu i suverenu, a koji u planiranom nametanju odluke visokog predstavnika prepoznaju prijetnju opstanku takve Bosne i Hercegovine da nam se pridruže. Posebno želimo naglasiti da ovo nije politički skup niti se smije dozvoliti politička promocija bilo koje opcije ili grupacije. Pozivamo sve stranke da svoje članstvo i simpatizere pozovu da uzmu učešće na protestu, ali da stranačka i bilo koja druga partikularna obilježja zamijene državnim obilježjima koja trebaju biti istaknuta. Državnim zastavama pokažimo da naše jedinstvo u zaštiti naše najveće svetinje, naše domovine, ne poznaje stranačke, etničke ili bilo koje druge podjele. Pozivamo građane iz cijele Bosne i Hercegovine da nam se pridruže sutra u glavnom gradu, da zajedno dignemo glas protiv provedbe poražene ratne politike podjela, diskriminacije i etnički čistih teritorija. One koji nisu u mogućnosti da nam se pridruže u Sarajevu, pozivamo da na trgovima svojih matičnih gradova sutra od 19:00h iskažu svoj stav i uzmu učešće u mirnim protestima protiv nedemokratske, antiustavne i antievropske odluke OHR-a koja bi Bosnu i Hercegovinu gurnula dublje u podjele, blokade, sukobe i nove oblike diskriminacije.Sve učesnike pozivamo da mirno i dostojanstveno iskažemo svoj odlučan stav, poštujući javni red i mir. Umjesto čekanja i šutnje došao je trenutak kada moramo djelovati i to moramo učiniti odmah”, naveli su iz SDP-a BiH.

Generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk je na Facebooku jučer napisao:

“Vidimo se sutra u 19:00 ispred OHR-a. Građanska Bosna i Hercegovina, nema alternativu”.

Vidimo se sutra u 19:00 ispred OHR-a.Građanska Bosna i Hercegovina, nema alternativu‼️ pic.twitter.com/G9CTiF6KK4

— Nihad Uk (@nihaduk) July 24, 2022

Pozivu se pridružila i Demokratska fronta.

“DF poziva na proteste: Nećemo dopustiti podjelu domovine

“Demokratska fronta pridružuje se pozivima Derve Sejdića i SDP-a građanima, i također poziva na mirne proteste povodom namjere Visokog predstavnika u BiH da nametne diskriminirajuće, anticivilizacijske i rasističke izmjene Izbornog zakona BiH.

Građansko i nadstranačko izražavanje nezadovoljstva jedini je preostali način demokratske borbe protiv rješenja koja produbljuju etničke podjele i vode ka podjeli države Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu da se sutra u 19 sati u što većem broju okupimo ispred OHR-a i pošaljemo jasnu poruku o tome da su rješenja utemeljena na etničkoj diskriminaciji, rješenja suprotna svim demokratskim i pravnim stadardima u potpnosti neprihvatljiva. Nećemo dopustiti podjelu naše domovine, i za nju ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima. Borba za državu i dostojanstvo svih nas ne može i smije biti izgubljena”, naveli su iz DF-a.

Apelant pred sudom za ljudska prava Dervo Sejdić, također je pozvao građane danas na ulice.

“Ako nas, građane Bosne i Hercegovine sad svojim nametanjem rasističkog Izbornog zakona ne ujedini Schmidt u borbi protiv fašizma i rasizma neće nikad niko drugi. Okupimo se i okupljajmo protestvujući ispred OHR-a dok visoki predstavnik ne odbaci svoj dokument. Pozivam sve građane BiH u 19 sati, ponedeljak 25. jula 2022. pred zgradu OHR – a”, napisao je Sejdić na Facebooku.

Autor: N1

Prethodni članakUdala se kćerka bivšeg šefa Formule 1, ovaj put svadba je bila puno skromnija
Naredni članakKćerka Amre Džeko objavila fotografiju sa mladim nogometašem Sarajeva